Do Česka se vracejí horolezci, kteří uvízli v Pákistánu, oznámil Kulhánek

Do České republiky se vracejí dva horolezci, kteří před měsícem uvázli na hoře Rakapoši v Pákistánu. Na Twitteru to oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), návratu podle něj předcházelo obtížné vyjednávání. Horolezce v Pákistánu zadržovaly místní úřady kvůli nezaplacené záchraně. Do Prahy se vrátí v neděli odpoledne.

„Dva čeští horolezci, kteří uvízli v Pákistánu, se po obtížném vyjednávání vrací domů,“ napsal Kulhánek. 

Ministr poděkoval svým kolegům za výbornou diplomatickou práci a pákistánské straně za vstřícnost. Zdůraznil, že i v zahraničí nese každý odpovědnost za své jednání.

Mluvčí ministerstva Eva Davidová sdělila, že velvyslanectví a pracovníci ústředí resortu poskytovali standardní konzulární ochranu včetně pomoci s komunikací s pákistánskými institucemi a českou pojišťovnou. „Oba muži zaplatili zatím pouze poplatky ve výši 4500 dolarů (zhruba 100 tisíc korun). Uhrazení zbývající dlužné částky se teprve bude řešit. V tuto fázi již jde o soukromoprávní věc obou dotčených,“ poznamenala.

Horolezci Jakub Vlček a Petr Macek a jejich místní kolega uvázli v polovině září v asi 6900 metrech nad mořem při sestupu z hory Rakapoši. Po třech dnech je z hory snesl vrtulník pákistánské armády. Pojišťovna Uniqa odmítla záchranu zaplatit, protože horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění.