V Česku odpoledne začínají volby do sněmovny, někde budou i referenda

Občanům se v pátek odpoledne otevřou volební místnosti, kde svými hlasy určí, jaké složení bude mít nová Poslanecká sněmovna. Kandidují zástupci dvaadvaceti stran, hnutí a koalic. Práh dolní komory v roli poslanců překročí dvě stě z 5242 kandidátů. Společně s volbami do sněmovny se v pátek a v sobotu konají ve více než dvaceti městech a obcích České republiky místní referenda.

Volební místnosti se otevřou v pátek ve 14:00 na téměř patnácti tisících místech, ve 22:00 se uzavřou. Po noční přestávce budou přístupné ještě v sobotu od 08:00 do 14:00.

Hlasovací lístky dostalo více než osm milionů voličů do poštovních schránek. Kdo je neobdržel, může si je vyzvednout ve volební místnosti, kam patří podle místa bydliště. Mimo domovskou obec je dostane od volebních komisařů tam, kde bude hlasovat s voličským průkazem. Do volební místnosti si lidé musí vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti. Bez toho jim nebude umožněno volit.

Na hlasovacím lístku vybrané strany, hnutí či koalice mohou lidé dát nejvýše čtyřem konkrétním kandidátům takzvané přednostní hlasy tím, že zakroužkují pořadové číslo před jejich jménem. Kdyby někdo zakroužkoval více kandidátů, volební komisaři by jeho preferenční hlasy museli ignorovat. Hlas pro stranu by ale zůstal platný.

Stejně tak ani další písemné úpravy hlasovacího lístku nemají na jeho posuzování vliv. Platné by byly podle ministerstva vnitra i lístky, na nichž jsou jména kandidátů škrtnuta, změněna nebo dopsána. Neplatné by naopak byly napodobené nebo přetržené hlasovací lístky, nikoli však natržené, pokud by z nich volební komisaři dokázali vyčíst všechny potřebné údaje. Hlas voliče by byl neplatný také v případě, kdy by v hlasovací obálce bylo několik lístků, případně by lístek nebyl v obálce.

V referendech se bude rozhodovat o obchvatech i průmyslových zónách

Někde se budou občané spolu s volbami vyjadřovat i v místních referendech. Například v Pardubicích budou lidé rozhodovat o tom, zda mají být při opravě historické Zelené brány obnoveny vnější omítky. Brána nemá omítku přes sto let, zdivo poškozují teplotní rozdíly. Město disponuje posudky, jeden je pro zachování současného stavu, druhý doporučuje omítnutí.

V obci Blšany na Lounsku se uskuteční referendum o tom, zda bude u tamního zámku vybudována relaxační zóna. V Sušici na Klatovsku se koná plebiscit o místní nemocnici, o hlasování musel rozhodnout soud. Zastupitelé totiž i přesto, že úřad neshledal na návrhu přípravného výboru nedostatky, vyhlášení referenda neschválili. V Losiné u Plzně bude již třetí referendum o postoji obce ke stavbě betonárny.

Obyvatelé Jáchymova na Karlovarsku mohou hlasovat o plánovaném prodeji pozemků na výstavbu stezky v oblacích na Klínovci. Lidé ve Zduchovicích na Příbramsku se vysloví k povolení výstavby jelení obory. Slavonice na Jindřichohradecku vypsaly referendum kvůli kácení stromů ve městě, v Dačicích bude hlasování kvůli křižovatce na Palackého náměstí. V Temelíně na Českobudějovicku se voliči mohou vyjádřit ke stavbě víceúčelové sportovní haly a v Ševětíně k výstavbě linky na zpracování kamene.

Lidé z Blučiny na Brněnsku mají šanci se vyjádřit k osudu místního sportovního areálu a bazénu. Svůj souhlas, nebo nesouhlas se vznikem větrných elektráren v katastru městyse mohou dát najevo obyvatelé Drnholce na Břeclavsku. Obyvatelé Jezeřan-Maršovic na Brněnsku mohou hlasovat o tom, zda bude stát nová požární zbrojnice vedle školy. V Bzenci na Hodonínsku se hlasováním rozhodne, zda si má město nechat chátrající zámek, nebo ho prodat soukromému investorovi. V ostravské městské části Stará Bělá budou zase občané hlasovat o tom, zda si ve svém obvodu přejí vybudování obchodního centra.

Referendum je podle zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční většina zúčastněných a současně alespoň čtvrtina všech oprávněných voličů.