Do restaurací na oběd chodí výrazně méně lidí. Polední menu zdražilo

5 minut
Události: Menší zájem o obědy v restauracích
Zdroj: ČT24

Restaurace stále bojují s odlivem zákazníků. Třeba na obědy chodí v průměru až o 60 procent méně lidí než před pandemií. Řada pracovníků totiž zůstává stále doma, anebo si do práce nosí vlastní jídlo z domova. Ti, co si restauraci dopřejí, ovšem zjišťují, že i polední menu zdražilo. Nejvíc v Plzeňském kraji.

Kancelářské budovy na pražské Pankráci jsou místem, kde pracuje řada lidí. Jsou stěžejní pro místní kantýnu. Česká kuchyně a smažená jídla proto na poledním jídelníčku nechybí. Patří totiž mezi nejoblíbenější. I když kantýna sází na jistotu, všichni zákazníci se jim zatím nevrátili. 

„Rozhodně to není ještě na sto procent,“ dodal šéfkuchař Tomáš Hanka z Perfect Canteen. Podle něj méně lidí chodí v pondělí a v pátek, protože ještě stále pracují z domova. Ostatní dny už jsou srovnatelné s dobou předcovidovou. Denně tyto dny vydají víc než 250 obědů.

Hůř jsou na tom v plzeňské restauraci. Volné stoly tady mají po celý týden. „Pořád si myslím, že se lidi bojí, a vidím to tak na šedesáti procentech běžného obsazení. Tady kdysi byl skutečně nával a bylo těžké sehnat nějaké místo na obědy,“ nastínil majitel Ristorante Budino David Vavroch.

V restauraci kvůli tomu i zkrátili otevírací dobu, otevřeno mají jen do tří. Kromě hostů jim totiž chybí i obsluha. „Brigádník by se ještě sehnal, ale zodpovědný číšník, který by se do dvou měsíců zacvičil tak, aby byl soběstačný, tak ten je podle mého momentálně úplně nemožný úkol,“ myslí si majitel.

Například v českobudějovické restauraci mají hostů dost, stále ale bojují s nedostatkem personálu. „Jste rádi, že někdo přijde do práce, a bojujeme s tím neustále a každý den a způsobuje to velké problémy,“ prohlásil spolumajitel restaurace Vrbenská Točna Lukáš Michal. Zákazníci sem chodí hlavně na českou klasiku.  

Menu je o víc než sedm korun dražší

Restaurace, a to i ty specializované, zařazují většinou na polední menu klasická jídla, která chce největší počet zákazníků. Jedná se o smažená jídla, ať už žampiony, sýr, nebo řízek. Oblíbené jsou také různé těstoviny a pak tradiční domácí jídla.

V roce 2019 před pandemií obědvali hosti v průměru za 131 korun. Loni platili 135 a letos už potřebují 138 korun.

Například na Plzeňsku je ale dráž. Polední menu tam vyjde v průměru na 143 korun. V Libereckém kraji stačí o dvě koruny míň. V hlavním městě se cena pohybuje kolem 140 korun. Naopak nejlevněji se obědvá v kraji Olomouckém, kde se člověk průměrně vejde do 130 korun.

Část lidí si navíc zvykla brát si oběd z restaurace s sebou, nebo si ho nechávají domů či do kanceláře přivézt. Před pandemií koronaviru byly na rozvoz určené jen tři objednávky v restauraci ze sta, letos v létě už jich bylo čtyřikrát víc.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Spolupráci mezi ukrajinským a českým průmyslem popsala Zóna ČT24

Zástupci ukrajinského vesmírného průmyslu zavítali do Česka – třicet firem se přijelo podívat, co jim tuzemsko může nabídnout v oblasti satelitních snímků, družic, raketových dílů a dalších kosmických technologií. Ukrajina, která se brání už čtvrtým rokem ruské invazi, se změnila na inovační centrum. Technologie mají využití nejen v ozbrojených silách, ale i civilním sektoru, popsala Zóna ČT24. Podle zástupců obou zemí se na konkrétních projektech již začíná pracovat.
před 7 hhodinami

Novela zákoníku práce přináší brigády pro čtrnáctileté nebo kratší výpovědní dobu

V Česku začne od června platit zásadní reforma pracovních předpisů. Dopadne mimo jiné na firmy i jejich zaměstnance. Vláda si od ní slibuje zpružnění trhu – třeba lidem, kteří se vrací z rodičovské dovolené, garantuje původní pozici, dává možnost prodloužit zkušební dobu nebo upravuje tu výpovědní.
před 9 hhodinami

Fiala oznámí jméno ministra spravedlnosti příští týden, spekuluje se o Decroix

Premiér Petr Fiala má kandidáta na post ministra spravedlnosti, jméno případného nástupce předseda vlády neuvedl. S dalším postupem po rezignaci Pavla Blažka chce seznámit veřejnost počátkem příštího týdne. „V kuloárech se mluví o jediném jméně, a to o Evě Decroix (všichni ODS), což je loni zvolená místopředsedkyně strany,“ informoval redaktor ČT Martin Šnajdr. Decroix odmítla spekulace komentovat.
před 12 hhodinami

O volbách či dostupnosti bydlení diskutovali hosté Politického spektra

O sněmovních volbách, platech ve státní sféře, indexu prosperity a finančního zdraví, dostupnosti bydlení či výdajích na obranu debatovali hosté Politického spektra s moderátorem Bohumilem Klepetkem. Diskuse se zúčastnili zástupce občanského hnutí Přísaha Pavel Černý, předseda hnutí Hlas Petr Hrdý a Radek Pileček z hnutí Jihočeši 2012.
před 14 hhodinami

Zkraje: Hazard přináší obcím i státu prostředky, problémem je však závislost

Hazard je pro některé občasnou zábavou, pro jiné velkým problémem. Je sice zdrojem příjmů pro veřejné rozpočty, zároveň však působí společenské náklady v miliardách korun. O problematice hazardu diskutovali v pořadu Zkraje starosta obce Holubice Jiří Horňák (nestr.), ředitel Asociace poskytovatelů adiktologických služeb, zastupitel města Brna a občanský aktivista Matěj Hollan, bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara, vedoucí oddělení metodiky hazardu na sekci právní z Generálního ředitelství cel Tomáš Hamouz, tajemník z Institutu pro regulaci hazardních her Petr Kozák a adiktoložka Jana Dominika Šatánková ze společnosti Podané ruce.
před 15 hhodinami

Je snazší zjistit, že peníze jsou špinavého původu než čistého, říká odborník na kryptoměnu

Bitcoiny si máme tendenci představovat jako zlaté kovové mince, ve skutečnosti jde ale o jakýsi přístup k digitální účetní knize, vysvětlil v pořadu Události, komentáře odborník na kryptoměnu z Vysoké školy ekonomické v Praze Kareem Abdallah. Pokud člověk ve skutečném a kryptoměnovém světě své identity odděluje, podle Abdallaha je těžké ho odhalit, ačkoliv pro to existuje několik nástrojů. „Je snazší zjistit, že peníze jsou špinavého původu než čistého,“ sdělil moderátorovi Danielu Takáčovi.
před 16 hhodinami

Silné bouřky hrozí i v neděli

Intenzivnější bouřky hrozí na celém území republiky také v neděli, podle aktuální výstrahy meteorologů mohou být silnější než ty, které mají dorazit během sobotního odpoledne. Bouřky po oba víkendové dny doprovodí nárazový vítr, přívalové srážky i kroupy. Bouřkové počasí zřejmě vydrží i začátkem příštího týdne.
před 17 hhodinami

Fairtrade růže, cukr nebo banány. Zájem o tyto produkty v Česku roste

Dřív jen káva nebo kakao, dnes už i čerstvé ovoce, víno nebo výrobky z bavlny. Zájem mezi Čechy o eticky pěstované a vyráběné zboží neboli fairtrade roste. Na trhu už je přitom téměř tří tisíce certifikovaných výrobků. České televizi to potvrdil ředitel organizace Fairtrade Česko a Slovensko i oslovení zástupci obchodních řetězců.
před 20 hhodinami
Načítání...