Ruská ambasáda odmítla, že může za zavření školy při velvyslanectví. Viní české úřady

Ruská ambasáda v Praze odmítla, že by mohla za uzavření ruskojazyčné školy, která v areálu velvyslanectví fungovala. Naopak znovu obvinila české úřady, že její další fungování v novém školním roce znemožnily. Ministerstvo zahraničí podle prohlášení ambasády „svými destruktivními akcemi bere děti jako rukojmí“.

Ministerstvo zahraničí v pondělí oznámilo, že poslalo do Moskvy diplomatickou nótu. V ní se ohradilo proti tvrzení, že české úřady znemožnily další fungování ruskojazyčné školy při ruské ambasádě v Praze. Resort připomněl, že už na jaře česká diplomacie poukázala na to, že učitelé a další ruský personál si musí zažádat o pobytové tituly a řádně pracovat na území České republiky, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol. V nótě naopak obvinilo ruskou stranu, že pro další chod školy nic neučinila.

Ruská ambasáda to odmítla. Vidí „jediný důvod uzavření školy v nepřátelském jednání českého ministerstva zahraničí, které v rámci jednostranného rozhodnutí omezit počet zaměstnanců ambasády zrušilo akreditaci jejím učitelům“. Úřad Rusové obvinili, že si bere děti jako rukojmí. Závěry české strany, že je ruská strana za uzavření školy zodpovědná, odmítla jako „neopodstatněné tvrzení“. 

Školu velvyslanectví otevřelo i pro žáky mimo okruh rodin členů své diplomatické mise. Tuzemské ministerstvo zahraničí na jaře dalo na vědomí, že není možné, aby učitelé byli akreditovaným personálem podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Moskva byla opakovaně upozorněna na to, aby převedla fungování školy do režimu takzvané zahraniční školy na území České republiky. V takovém režimu podle ministerstva funguje dalších osmnáct škol, některé také při ambasádách v Praze.

Budoucnost fungování uvedené školy se začala řešit po diplomatické roztržce mezi Prahou a Moskvou, která byla vyústěním zjištění tuzemských tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Oba státy si poté mimo jiné vzájemně vypověděly množství lidí z ambasád.