Lékaři nabízejí na internetu očkování vakcínami proti koronaviru, kterým se blíží expirace. Chrání je před likvidací

Lékaři jsou připraveni urychleně lidem podat přes 2,5 tisíce vakcín proti covidu-19, kterým se blíží datum spotřeby. Nabízejí je v projektu Zachraňte vakcíny, chtějí zabránit tomu, aby se musely zlikvidovat. Na webu ockovani.opendatalab.cz je aktuálně nabízejí desítky praktických lékařů z celé republiky. Lidé se zde mohou dozvědět, který lékař má vakcíny k dispozici, a ještě týž den se nechat očkovat. Podle všech praktických lékařů, které ČT oslovila, je zájem o nabízené vakcíny velký.

„I v tomto týdnu je o vakcíny opravdu velký zájem,“ sděluje pražská lékařka Michaela Lašťovičková, která očkování na internetu nabídla již několikrát. Téměř všechny vakcíny tento týden vypotřebovala.

Projekt Zachraňte vakcíny jí pomohl v tom, aby dávky nevyhazovala a také nesháněla zájemce o očkování sama. „Využila jsem aktivní přístup lidí a na rozdíl od dřívější doby jsem nemusela pacienty kontaktovat sama,“ vysvětluje.

Pozitivní zkušenost s inzerováním vakcín na internetu mají i další oslovení lékaři. „Měla jsem zbytek deseti dávek Moderny a okamžitě mi volalo asi třicet lidí. Zájemce jsem musela odmítat,“ popisuje chuť lidí přijít se naočkovat po zveřejnění volných dávek na stránkách pražská lékařka Adriana Vokřálová. „Dost mladých lidí se ozývalo na Janssena, protože to je jednorázová vakcína,“ informuje doktorka Michaela Lašťovičková.

Desítky zájemců o očkování chodí na základě informací na webu i k dalším osloveným lékařům. Celkové množství nabízených vakcín se přitom každou čtvrthodinu z důvodu aktualizace stránek mění. V době vydání tohoto textu jich bylo přes dva a půl tisíce.

Záchrana stovek vakcín

„Doktoři si stěžovali, že musí volat pacientům a přemlouvat je, aby se k nim šli naočkovat. Měli totiž volné vakcíny,“ komentuje prvotní impuls ke spuštění webu Zachraňte vakcíny Marek Sušický, jeho spoluzakladatel a jeden ze zakladatelů OpenDataLabu, společného projektu Fakulty informačních technologií (FIT) ČVUT v Praze a firmy Profinit.

„Strávila jsem večery doma obvoláváním lidí, aby se šli očkovat,“ popisuje pražská lékařka Michaela Lašťovičková. Projekt nyní lékařům pomáhá, aby zájemce o očkování snáze sehnali a nemuseli vakcíny likvidovat. „Odhaduji, že se již podařilo zachránit stovky vakcín,“ komentuje Sušický.

„Zejména expirace Moderny je rychlá, museli jsme nějaké vakcíny vyhodit. Jsme ale velmi opatrní a snažíme se chovat hospodárně,“ říká pražský lékař Petr Škoda. Z důvodu expirace po otevření lahvičky pak nějaké vakcíny musela vyhodit třeba i síť zdravotnických zařízení Salubra. „Nepodařilo se nám zorganizovat zájemce ve stejný čas o očkování,“ vysvětluje Jitka Martínková, vedoucí zdravotnického provozu.

S nabídkou zapojit se do projektu oslovili jeho zakladatelé Sdružení praktických lékařů ČR. „Doktor, který o to má zájem, vyplní své přihlašovací údaje, vygeneruje se mu heslo, poté se přihlásí a vidí tabulku,“ popisuje Marek Sušický, jakým způsobem webové stránky pro praktické lékaře fungují. Lékaři pak do tabulky mohou vyplňovat informace o počtu nabízených vakcín či místě podání.

Do projektu Zachraňte vakcíny, který začal fungovat 24. června, se po dvou měsících zapojilo celkem 171 ordinací po republice. Denně se na tabulku s volnými vakcínami podívá zhruba 950 lidí.

Zájemcům jsou k dispozici vakcíny od společností AstraZeneca, Janssen a Moderna. Největší zájem je podle oslovených lékařů o vakcíny společností Janssen a Moderna, těch je také v aktuální nabídce nejvíce. Zájemci o očkování v tabulce na webových stránkách mohou zjistit, kolik dávek vakcín od které společnosti má lékař k dispozici, adresu jeho ordinace, kontakt, případně termín, kdy je možné se na očkování dostavit.