Sociální demokraté představili svůj program, do voleb je povede Hamáček

Svůj program do podzimních sněmovních voleb představila v neděli odpoledne na dvoře restaurace pražského Lidového domu Česká strana sociálně demokratická. Jejím mottem je „spravedlivá země“. Řekl to předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček, který je zároveň celostátním lídrem.

Hamáček bude stát v čele kandidátky ve Středočeském kraji. Kampaň podle něj bude klást důraz na životní jistoty. Půjde o to, kdo ponese náklady na zdražování potravin a energií způsobené pandemií koronaviru. „Boj s covidem stál stovky miliard, je to vidět na vývoji státního rozpočtu,“ podotkl.

V hlavním městě bude stát v čele kandidátky ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Čeká nás sedm týdnů tvrdé práce, máme za sebou dva turbulentní roky. Nejdůležitější bude dát dohromady státní rozpočet a zachování základních jistot. Budeme hovořit o tom, co nepřipustíme – zdražování, zvyšování věku odchodu do důchodu, rozprodávání nemocnic nebo zpoplatnění školství,“ řekla.

Kandidátku v Moravskoslezském kraji povede ministr kultury Lubomír Zaorálek. V pěti krajích stanou v čele nynější poslanci a poslankyně. Budou jimi Ondřej Veselý v Jihočeském kraji, Roman Onderka v Jihomoravském kraji, Jan Birke v Královéhradeckém kraji, Jiří Běhounek na Vysočině a Alena Gajdůšková ve Zlínském kraji.

Zahájení předvolební kampaně ČSSD (zdroj: ČT24)

Mezi lídry budou kromě Birkeho i další současní starostové obcí. V Karlovarském kraji Tomáš Svoboda, v Ústeckém kraji Matouš Zdeněk. Místostarosta města Kostelec na Hané Ladislav Hynek stane v čele pro Olomoucký kraj, zastupitel obce Janův Důl Josef Jadrný pro Liberecký kraj. Lídrem v Plzeňském kraji bude lékař a vysokoškolský pedagog Robin Šín, v Pardubickém kraji předsedkyně odborové organizace Alena Šírová.

Volebními prioritami ČSSD je spravedlivé rozdělení nákladů covidové pandemie, růst platů, zamezení privatizaci českého zdravotnictví, důchodová reforma, zvýšení platů v sociálních službách, umožnění vlastního bydlení nebo bezplatné školství.