V úterý přibylo na tři sta nakažených, je to nejvíce za posledních 28 dní

Laboratoře v Česku v úterý potvrdily 294 případů onemocnění covid-19. Bylo to o 34 více než před týdnem. Zároveň je to nejvyšší denní nárůst od 20. července. V nemocnicích je aktuálně s koronavirem 56 pacientů, z toho 16 v těžkém stavu. Zdravotníci v úterý podali přes 33 tisíc dávek vakcíny. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

V Česku připadá za poslední týden 13 nových případů covidu na sto tisíc obyvatel. Toto takzvané incidenční číslo je tak o jedno vyšší, než statistiky uváděly v úterý.

Nejvýrazněji se nákaza šíří v Praze. Testy tam za poslední týden potvrdily 28 případů infekce v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Následuje Liberecký kraj se zhruba 19 případy. Třetí nejvyšší incidenční číslo mají jižní Čechy se 17 případy. Na opačném konci žebříčku jsou Pardubický a Zlínský kraj, kde se za posledních sedm dní prokazatelně nakazilo zhruba pět lidí na sto tisíc obyvatel.

Celková epidemická situace v Česku je v tuto chvíli podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) relativně klidná. „Byť v Praze vidíme, že ten nárůst je relativně vyšší. To je zkrátka dáno tím, že je tu vyšší koncentrace osob a cizinců,“ řekl v úterních Událostech, komentářích.

Opatření na úrovni samospráv by byla chaotická, míní Vojtěch

Poukázal na to, že plošná protiepidemická opatření jsou minimální. O restrikcích platných podle okresů nebo krajů podle Vojtěcha ministerstvo neuvažuje. „Dělat opatření na úrovni obcí a měst si myslím, že je naprosto nereálné. Bylo by to chaotické,“ zdůvodnil s tím, že aktuální nastavení je v tuto chvíli správné. „Pokud se ukáže, že se situace vyvíjí tak, že čísla nebudou růst v období září a října, tak se můžeme bavit o nějakém dalším uvolnění,“ dodal.

Připomněl ale upozornění odborníků, podle kterých se na podzim vir může chovat jinak než v průběhu léta. Vojtěch věří, že situace nebude díky proočkovanosti tak špatná jako vloni. „Očkování jednoznačeně chrání před těžkým průběhem a já pevně věřím, že zahlcení nemocnic, které jsme viděli, už nás nečeká,“ řekl. Doplnil ale, že nakažení a hospitalizovaní stále budou.

Adam Vojtěch v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, stouplo pro středu z úterních 1,05 na 1,06. Nad hodnotou jedna, která je rozhraním mezi zrychlováním a zpomalováním šíření infekce, se drží od 8. srpna.

Počet hospitalizovaných s prokázanou nákazou nadále zůstává nízký. V posledních osmi dnech nikdy nepřesáhl 60 případů.

Laboratoře v úterý provedly 74 tisíc testů. O týden dříve jich bylo 91 tisíc. U preventivních a plošných testů, které jsou nejčastější, stoupl podíl odhalených případů v mezitýdenním srovnání z 0,12 na 0,2 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se zvýšil z 0,57 na 0,9 procenta. V případě diagnostické indikace, například u lidí vykazujících příznaky, stoupl podíl pozitivních vzorků z 1,92 na 2,35 procenta.

Od začátku epidemie v Česku loni v březnu testy odhalily téměř 1,68 milionu nakažených. Zhruba 1,65 milionu z nich se uzdravilo, 30 378 lidí zemřelo. Poslední dva případy úmrtí jsou z pondělí.

Zdravotníci v úterý aplikovali podle předběžných údajů přes 33 tisíc dávek vakcíny, zhruba o 15 800 méně než o týden dřív. Od začátku očkování koncem loňského prosince bylo v Česku podáno přes 11 milionů dávek vakcíny. Ukončené očkování má 5,38 milionu lidí.

PCR testy ve školách

Nahradit preventivní antigenní testování na covid-19 přesnější metodou PCR chce v září dvě stě škol. Uvedla to mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Jde asi o 3,6 procenta všech základních a středních škol v Česku. K PCR testování se mohly přihlásit do středečního poledne, za jeden test pak zpětně dostanou 200 korun. Vláda na zářijové PCR testování ve školách již dříve vyčlenila 26 milionů korun z evropských peněz.

Podle rozhodnutí vlády se děti v prvních dnech po zahájení školního roku preventivně třikrát otestují antigenními testy, které zajistí stát. Pokud se škola rozhodla je nahradit PCR testy, bude si testování muset zajistit sama. Na PCR testy půjdou podle Lednové peníze z Fondu solidarity Evropské unie.

V ČR je podle statistik ministerstva zhruba 4200 základních a 1300 středních škol. Za minulý školní rok podle Lednové oznámilo využití PCR testů 354 škol. Počet škol, které se rozhodly pro PCR testy, je tak nyní nižší než na jaře.

Preventivní antigenní testování se má konat 1. nebo 2. září a dále 6. a 9. září. Pomocí PCR metody se žáci ve školách budou moct na začátku září testovat jen jednou týdně, absolvují tak dva testy.