Žáci se budou opět plošně testovat, antimonopolní úřad ale řeší stížnost na výběr testů

Události: Nejasnosti ohledně nákupu samotestů pro žáky (zdroj: ČT24)

Základní a střední školy mají začátkem září plošně otestovat žáky na koronavirus. Antimonopolní úřad ale v minulých dnech zahájil správní řízení s ministerstvem a vítězem soutěže na dodávku odběrových sad. Podnět dala jedna z neúspěšných firem, která se domáhá zákazu plnění uzavřené smlouvy.

Antimonopolní úřad zahájil správní řízení minulý týden. „Já bych nerad předjímal nějaké závěry správního řízení, jak říkám, je to na samém počátku,“ říká mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

Z deseti uchazečů vybrala Správa státních hmotných rezerv společnost Batist Medical z Červeného Kostelce. Školám má dodat testy čínské společnosti Genrui BioTech. „Při výběru testů jsme postupovali podle specifikace, kterou jsme obdrželi od ministerstva zdravotnictví, v komisi byli jak zástupci ministerstva zdravotnictví, tak zástupce ministerstva školství,“ přibližuje předseda správy hmotných rezerv Pavel Švagr.

Stížnost konkurenta

Podnět antimonopolnímu úřadu podala neúspěšná firma Chironax. V návrhu na zákaz plnění smlouvy uvádí několik důvodů. Zmiňuje třeba, že vítězná nabídka má nekompletní doklady a že vybrané testy nelze uvést na český trh. Odkazuje i na příbalový leták v němčině.

„V němž je výslovně uvedeno, že sady jsou určeny k použití pro osoby od osmnácti do sedmdesáti pěti let. Z toho vyplývá, že testy nejsou vhodné k testování, natož pro samotestování, dětí,“ píše se v podnětu Chironaxu k antimonopolnímu úřadu. „Při návrzích na zákaz plnění smlouvy tedy úřad posuzuje, zda se tam zadavatel dopustil nějakého závažného porušení zákona,“ vysvětluje jeho mluvčí Švanda. „Tato nabídka splnila veškeré parametry zadávacího řízení,“ hájí tendr předseda Švagr.

Výjimka od ministerstva

Vítězná firma se hájí výjimkou od ministerstva zdravotnictví. „Na základě výjimky nám udělené ministerstvem zdravotnictví lze antigenní testy, které jsou předmětem této dodávky, použít i pro žáky a studenty škol v ČR,“ uvedla Batist Medical.

Žáci by měli prostřednictvím vybraných sad absolvovat počátkem září tři testy. „Samozřejmě veškeré informace, které dostaneme s co největším časovým předstihem, nám pomohou přípravy usnadnit,“ říká ředitel Základní školy profesora Švejcara v Praze Ondřej Lněnička.

Společnost Batist medical sdělila, že kvůli celozávodní dovolené nemůže tento týden testovací sady ukázat. Na internetu je k nalezení instruktáž. Testuje se z přední části nosu. „Každý test je samostatně balený, to bude spousta krabiček, takže nám to zásadně zvedne množství odpadu. Jinak systém je podobný, nebude to nic, co by se děti musely učit odznova,“ hodnotí Lněnička.

Další ředitelé škol říkají, že potřebují dostat nové testy minimálně týden před začátkem školního roku, chtějí s nimi podrobně seznámit učitele, ale také rodiče.