Postcovidová centra už pomohla tisícům lidí. Nabízejí rehabilitace i on-line poradenství

Víc než šest a půl tisíce pacientů už navštívilo postcovidová centra a poradny fakultních nemocnic. Centra v Ostravě a Hradci Králové se stále plní. Menší zájem naopak přes léto zaznamenala nemocnice v Brně nebo v Olomouci. Desítky pacientů měsíčně využívají i on-line poradnu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Nejvíce pacientů navštívilo postcovidovou poradnu ve Fakultní nemocnici Olomouc. Od loňského jara do ní zamířilo přibližně tři tisíce lidí. Aktuálně zde však, podobně jako v centru Fakultní nemocnice v Bohunicích, počet pacientů klesá.

„Největší nápor poradna zaznamenala na jaře 2021, to jsme měli za den i 45 pacientů. Nyní již počty postupně klesají, na čemž se jistě podílí i doba dovolených,“ říká mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Adam Fritscher.

„Pokles poptávky může být hrubým odhadem asi o osmdesát procent. Důvody jsou prozaické – léto, dovolené, prázdniny a taky že většina pacientů s postcovid problémy již ambulancemi v ČR zřejmě prošla,“ doplňuje přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno Kristián Brat. Centrum v brněnské nemocnici navštívilo zatím přibližně dva a půl tisíce pacientů.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je od zahájení provozu v prosinci minulého roku kapacita centra postcovidové péče naplněna. Navštívilo jej už zhruba sedm set pacientů. „Jedná se většinou o komplexní problémy, potíže s dušností, extrémní únavou, poruchami spánku či bolestí hlavy nebo kloubů. U některých pacientů se objevuje i ztráta čichu či zhoršená paměť,“ popisuje mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Inhalační spreje a rehabilitace

V centru zajišťují lékaři pacientům potřebná vyšetření podle příznaků a také následnou léčbu. „Například při respiračních potížích pacientů centrum zajišťuje komplexní diagnostiku plic, následnou léčbu a k tomu i rehabilitaci,“ vysvětluje Sochor.

Počty pacientů postupně rostou v nedávno vzniklém centru v Ostravě. „Počty se zvyšují. V červnu přišlo 21 osob, v červenci 25 osob a jen za prvních jedenáct srpnových dní evidujeme dalších 21 osob. Denně teď přicházejí dva až čtyři pacienti,“ popisuje mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová. Centrum funguje od června.

„Obvykle předepisujeme inhalační spreje, pomůcky na dechovou rehabilitaci, léky na uvolnění průdušek a také posíláme pacienty na rehabilitace. Pacientům po těžkém zápalu plic navíc vystavujeme návrh na lázeňskou péči,“ pokračuje Petlachová.

Čichová nebo on-line poradna

Na postcovidové poradny se mohou zájemci obrátit i v Plzni. Šest specializovaných poraden, třeba včetně plicní, rehabilitační nebo psychologické, otevřela plzeňská fakultní nemocnice v červnu. Aby mohli pacienti postcovidová centra a poradny navštívit, musí mít žádanku od praktického lékaře nebo od jiného ambulantního specialisty.

Bez žádanky se mohou lidé poradit v internetové poradně Fakultní nemocnice u svaté Anny. Poradnu pro pacienty se ztrátou nebo poruchou čichu po covidu spustila nemocnice loni v prosinci. Do konce července ji navštívilo 380 pacientů.

„U některých lidí jsme zjistili, že má porucha fluktuující charakter. Po fázi mírného zlepšení se začnou objevovat čichové vjemy, které neodpovídají vnímanému pachu. Nejčastěji pach kávy vnímají jako spáleninu, meloun vnímají jako rajče a podobně,“ popisuje primářka místní Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku Pavla Urbánková s tím, že na poradnu se měsíčně obrací desítky pacientů.

V e-mailové poradně odborníci doporučují pacientům čichový trénink. Při přetrvání potíží je posílají na další vyšetření. Od loňského roku už na něj zamířilo 120 lidí. „Bohužel není žádná jiná metoda než čichový trénink, nemáme stále jiné možnosti efektivní léčby, všechny doporučované metody jsou pomocné, nikoliv kauzální. U části lidí je porucha dlouhodobá a nelze vyloučit, že může být i trvalá,“ uzavírá Urbánková.