Sokolovský soud odmítl Tempelovu žádost o propuštění z vězení. Bude se bránit ústavní stížností

Robert Tempel neuspěl u Okresního soudu v Sokolově s žádostí, aby byl okamžitě propuštěn z vězení. Ve čtvrtek Vrchní soud v Praze vydal příkaz k propuštění obžalovaného z výkonu doživotního trestu odnětí svobody. Tempel proto požadoval, aby šest let, která ve vězení už strávil, bylo započítáno do trestu za loupežné přepadení z 90. let. Sokolovský soud ale rozhodl, že trest rok a tři měsíce ve vězení za tento trestný čin musí Tempel vykonat. ČT o tom informoval jeho advokát Jakub Kříž, který nyní připravuje ústavní stížnost.

„Obdržel jsem vyjádření z Okresního soudu v Sokolově, podle kterého je nařízení tohoto druhého trestu v souladu se zákonem a trest bude vykonán. Nelze jej ani započíst do té doby, kterou protiprávně pan Tempel strávil ve vězení,“ uvedl pro ČT Kříž s tím, že podle rozhodnutí má Tempel ve vězení strávit dalších 457 dní.

Kříž dodal, že v případu podá ústavní stížnost. Podle něj sokolovský soud svůj názor neodůvodnil – obhájcům napsal pouze několik vět typu „trest se bude vykonávat“ a „není možné odložit výkon zbytku trestu nebo jej započíst“. „Protože v tuto chvíli není jiná možnost, obracíme se znovu na Ústavní soud, aby se zastal pana Tempela jako osoby, která byla nezákonně zbavena svobody,“ vysvětlil právník.

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek rozhodl, že na Tempela neuvalí vazbu a zároveň vydal příkaz k propuštění obžalovaného z výkonu doživotního trestu odnětí svobody. Případ tak vrátil do stadia z roku 2007, kdy plzeňský krajský soud vynesl nepravomocný zprošťující rozsudek. Vrchní soud v pátek uvedl, že nyní bude projednávat 14 let staré odvolání státního zástupce proti rozsudku Krajského soudu v Plzni.

Tempel má podle vrchního soudu dosud nevykonaný zbytek trestu odnětí svobody v jiné trestní věci uložené jiným soudem. Ve vězení proto zůstal. Podle serveru Seznam Zprávy jde o loupežné přepadení banky, za které byl Tempel původně odsouzen už v roce 1996. Z výkonu trestu byl sice podmíněně propuštěn, Okresní soud Karlovy Vary mu ho ale v březnu 2005 pravomocně změnil na nepodmíněný trest v délce 457 dnů.

Kříž k tomu nyní ČTK napsal, že v důsledku nálezu Ústavního soudu došlo k „obživnutí“ dřívějšího trestu odnětí svobody v délce 13 let a 6 měsíců. „Pokud se k tomuto trestu připočte zbývající trest v délce 457 dní, dospějeme k datu výstupu z výkonu trestu 26. srpna 2016. Toto datum výstupu je uvedeno také v úřední dokumentaci věznice,“ zdůraznil advokát.

„Pokračující věznění pana Tempela považuji za protiprávní. Můj klient vykonával více než 6 let nezákonný trest. Tedy onen další trest vykonal již čtyřikrát,“ řekl pro ČT Kříž.

Zásah Evropského soudu

Doživotní trest dostal Tempel za dvojnásobnou vraždu z roku 2001. Proti rozsudku se odvolával a neuspěl ani s ústavní stížností. Zastal se ho až Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Českou republiku zkritizoval za „významné selhání justice“ při projednávání Tempelova případu. Pochybení spočívalo v délce řízení, ale také v přesunu věci z Plzně do Prahy a v tlaku odvolacího soudu na prvostupňový senát.

Ústavní soud po zásahu Evropského soudu následně revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí.

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Podle rozsudku tam předal své oběti 400 tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně prý muže zastřelil. Zasáhl údajně i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v kauze o drogy a splacení dluhu. Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byli zakopáni mrtví mladíci. Doživotí dostal Tempel jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže.