Namísto hákových křížů rakev s českou vlajkou. Nešťastně zabitý protektorátní četník byl podruhé pohřben

Události: Pohřeb Františka Ometáka (zdroj: ČT24)

Až 79 let po smrti se četník František Ometák dočkal pohřbu se státní vlajkou a poctami policie. Zemřel během přestřelky s parašutistou a nacisté to zneužili k propagandě. Nyní po rekonstrukci hrobu i novém ohledání ostatků se jeho příběh důstojně uzavřel.

Pohřeb strážmistra Františka Ometáka začal v mutějovickém kostele bohoslužbou. Rakev byla zahalená českou vlajkou. „Jeho příběh je příběhem plným tragédie, omylů a hrůz války,“ prohlásil při té příležitosti ředitel Muzea Policie ČR Radek Galaš. 

Na konci dubna 1942 Ometák spolu s dalšími četníky hlídal na rozkaz gestapa místo, kde se našla vysílačka. Při přestřelce s parašutistou Arnoštem Mikšem strážmistr Ometák zemřel. Zraněný Mikš pak spáchal sebevraždu. Přestože ani jeden z nich podle všeho neměl v úmyslu původně střílet, zemřeli oba.

„Jeho oběť byla zneužita nacistickou propagandou k tomu, aby se ukazovalo, jak Češi vraždí Čechy. Pohřeb probíhal plně v německé režii,“ uvedl Galaš.

Ohledání

To nyní chtělo policejní muzeum napravit a využilo toho, že se Mutějovice rozhodly Ometákův hrob zrekonstruovat.  Rakev s ostatky tak před měsícem vyzvedlo a odvezlo je na ohledání. Cílem bylo najít kulku, která měla strážmistra zabít. Tu ale lékaři nenašli.

„Pravděpodobně byla vyjmuta už tehdy, jen o tom nikde není záznam. Velmi důležité ale pro nás je, že jsme na třetím levém žebru našli zásah ráží 6,35. To znamená, že skutečně víme, že to byla pistole parašutisty Arnošta Mikše,“ řekl René Černý, který rovněž působí v Muzeu Policie ČR. 

Proběhnout pak mohl i důstojný pohřeb a pieta. Po bohoslužbě byla za doprovodu procesí rakev odvezena na místní hřbitov a uložena do zrekonstruovaného hrobu. Ten je nově opatřen i fotografií. Na závěr obřadu zazněly také policejní salvy. 

Středočeská obec Mutějovice chce navíc život a smrt četníka Františka Ometáka připomenout i informační tabulí, která bude doplněna o historické fotografie. Měla by být umístěna na obvodové zdi hřbitova.