Poslanci schválili zákon o dětských skupinách, budou dál i pro starší děti. Prodloužili také otcovskou dovolenou

Dětské skupiny budou nadále i pro starší děti. Sněmovna upravila novelu, podle níž původně měly sloužit jen těm nejmenším. Dále poslanci schválili zákon o zmírnění podmínek pro získání ošetřovatelského volna. Spolu s tím prodloužili takzvanou otcovskou dovolenou z jednoho na dva týdny. Sněmovna dnes nedokončila schvalování návrhu SPD na zpřísnění vyplácení dávek v hmotné nouzi. Debatu provázely spory poslanců, když kritičtí k předloze byli zejména Piráti, i obviňování z obstrukcí.

Poslanci se ve středu kvůli těmto návrhům sešli dokonce na dvou mimořádných schůzích. Jednali v náhradních prostorách, protože sněmovní sál prochází v těchto dnech rekonstrukcí.

Jako první poslanci schvalovali návrh, který upravuje další fungování dětských skupin. Podle původní předlohy se skupiny měly proměnit na jesle s přísnějšími pravidly. Část opozice vyjadřovala obavy, že by předloha vedla k likvidaci dětských skupin, které původně vznikaly v reakci na nedostatek míst v mateřských školách. Podle společného pozměňovacího návrhu pětice vládních i opozičních stran, který sněmovna schválila, se ale skupiny na jesle nezmění a budou nadále i pro starší děti.

Prodloužení otcovské dovolené

Další předlohou, kterou zákonodárci schválili, je sociálnědemokratická novela zákona, jež upravuje podmínky pro ošetřovatelské volno. Podmínky nároku na něj se patrně zmírní. Novela o nemocenském pojištění se týká také ošetřovného, změny vycházejí podle předkladatelů z nedostatků zjištěných v praxi. Nyní ji dostanou k posouzení senátoři.

Součástí schválené novely je také pozměňovací návrh skupiny poslanců, který prodlouží otcovskou dovolenou. Otcové si mohou po narození potomka v šestinedělí vybrat sedm dní, pokud odvádějí nemocenské pojištění. Z něj pak dostávají 70 procent základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Skupina poslanců v čele s Olgou Richterovou (Piráti) a dalšími poslanci ze STAN, ANO, KDU-ČSL, SPD a TOP 09 prosadila prodloužení otcovské dovolené na 14 dní. Pomůže to podle předkladatelů naplnit účel tohoto volna, k němuž patří možnost otce podílet se na péči o dítě a na chodu domácnosti. Podle autorů jde navíc o začlenění části evropské směrnice do českého právního řádu. Dopady na státní rozpočet by činily podle jejich odhadu 250 milionů korun ročně.  

„Vlk v rouše beránčím“

Po zbytek schůze poslanci debatovali nad návrhem SPD o zpřísnění vyplácení dávek v hmotné nouzi. Sociální demokraté neprosadili, aby dolní komora mohla hlasovat o zákonech až do večera, aby se stihla novela, jež měla navýšit odměny pěstounů. 

Pirátka Olga Richterová označila předlohu SPD za „vlka v rouše beránčím“. Může podle ní poškodit desetitisíce lidí, kteří za nic nemohou, a to včetně seniorů, zdravotně postižených lidí nebo lidí s duševním onemocněním.

Naopak podle zástupkyně předkladatelů Moniky Jarošové (SPD) novela míří k tomu, aby státní sociální podpora sloužila jako pomoc výhradně lidem, kteří se snaží ze své tíživé situace aktivně dostat a těm, kteří objektivně pracovat nemohou. Dávky nesmějí být alternativou k práci, zdůraznila.

Potom, co Pirát Mikuláš Ferjenčík neprosadil návrh, aby se sněmovna přednostně vrátila ke schvalování předlohy o pěstounských odměnách, předseda SPD Tomio Okamura obvinil Pirátskou stranu z obstrukcí. „Kvůli vám se blokuje i podpora pěstounů,“ prohlásil. „Demokracie je i o tom, že menšina může vznést své argumenty,“ opáčil Ferjenčík a připomněl, že Piráti předlohu o pěstounech přednostně projednat chtěli. Kritika na postup Pirátů zaznívala i z hnutí ANO, podle předsedkyně sociálního výboru za toto hnutí Jany Pastuchové blokují novelu SPD už několik schůzí.

Komunistka Hana Aulická Jírovcová viděla za vývojem sněmovního jednání předvolební kampaň. „Nedělejte z toho frašku,“ vyzývala. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) mluvila o „blázinci“. „Rok diskutujeme o zákonech a bez výsledku,“ poznamenala.

Místopředsedkyně frakce ODS Jana Černochová nastínila, že k předloze o odměnách pěstounů by se sněmovna mohla vrátit v pátek, na kdy je svolána další mimořádná schůze zejména k dodatečnému zvýšení důchodů od příštího roku. Maláčová žádala dolní komoru, aby finále pěstounských odměn pokračovalo až ve středu osmnáctého nebo v pátek dvacátého srpna, aby nebylo ohroženo schvalování důchodové novely.