Stát chystá vznik národního onkologického institutu. Odborná veřejnost preferuje regionální centra

Události: Kritika plánu na onkologické centrum v Praze (zdroj: ČT24)

Plán na vybudování národního onkologického institutu čelí kritice. Špičkové centrum za sedm miliard korun má vyrůst v hlavním městě asi do pěti let –⁠ počítá s tím i národní plán obnovy. Odborná společnost ale záměr nepodporuje a peníze by raději poslala současným regionálním centrům. Rakovina je v Česku druhou nejčastější příčinou úmrtí, ročně jí podlehne na 27 tisíc lidí.

V budově nové onkologické nemocnice má být dostupná veškerá péče. Institut má vyrůst za zdmi areálu pražské fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Na stejném místě mělo původně vzniknout nové traumacentrum. Jeho stavbu nyní kvůli tomu nemocnice odsouvá.

V současné době funguje síť komplexních onkologických center napříč republikou. Vysoce odborné pracoviště chybí jen v Karlovarském kraji. Právě tato síť by se podle onkologů měla dál rozvíjet namísto toho, aby stát stavěl centrální institut.

Proti a pro vznik institutu

„Česká onkologická společnost podporuje rozvoj stávajících komplexních onkologických center po celé České republice, jejich další dovybavení a dostatek personálu,“ uvedla předsedkyně společnosti Jana Prausová. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) přesto doufá, že odborná společnost nakonec projekt podpoří. „Připravujeme studii proveditelnosti, určitě u toho bude i Česká onkologická společnost, bez nich by to samozřejmě bylo složité.“

Fungováním institutu má vzniknout asi 1800 nových pracovních úvazků. Nejen pro lékaře a sestry, ale i podpůrné profese. Přejít sem mají špičkoví onkologové ze současných nemocnic. „Celá péče je uspořádána do mezioborových týmů, kteří se o toho pacienta starají od začátku do konce,“ řekl před časem předseda Evropské společnosti gynekologické onkologie David Cibula.

Rozhodující je personál, říká Válek

Pravicová opozice nyní plán kritizuje právě i kvůli tomu, že podle ní pak onkologové budou chybět jinde. „Postavit barák a nakoupit přístroje, to umí každý. Personál je to zlato, co máme,“ řekl k tomu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.

Národní plán obnovy počítá s tím, že nový institut zatraktivní obor onkologie a že čeští lékaři nebudou tak často odcházet za hranice. Zároveň chce využít i lékaře ze zahraničí.