Ve čtvrtek testy prokázaly 227 případů covidu, méně než před týdnem

Počet nových případů covidu podruhé v řadě klesl. Ve čtvrtek jich přibylo 227, o 22 méně než ve stejný den před týdnem. Reprodukční číslo, které určuje, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se snížilo z 1,3 na 1,25. Na sto tisíc obyvatel připadá v zemi za uplynulých sedm dní 15 nakažených. Také toto incidenční číslo mírně kleslo. V nemocnicích je aktuálně s covidem 28 lidí, stejně jako o den dříve.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

V úterý denní nárůst nakažených poprvé za více než měsíc překročil 300 případů. Reprodukční číslo mělo ve středu nejvyšší hodnotu v tomto roce, a to 1,45. V posledních dvou dnech se trend otočil. Reprodukční číslo ale stále zůstává vyšší než jedna. Pokud by bylo pod touto hranicí, znamenalo by to, že epidemie zpomaluje. Před měsícem bylo reprodukční číslo pod 0,7.

V nemocnicích bylo ke čtvrtku 28 lidí s nákazou covid-19, stejně jako ve středu. V těžkém stavu bylo šest pacientů, počet vážných případů se tak zvýšil o jeden.

Laboratoře ve čtvrtek provedly zhruba 102 tisíc testů, asi o patnáct tisíc více než před týdnem. Pozitivita u preventivně testovaných lidí klesla na 0,11 procenta. V případě diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky, se snížila na 1,25 procenta. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činil podíl pozitivních 0,4 procenta.

Nejhorší situace je už několik dní v Praze, kde za uplynulý týden připadá na sto tisíc obyvatel 41 nakažených. V Plzeňském kraji je to 37 případů, ve středních Čechách pak 21. Pod hodnotou deset je indikační číslo v devíti krajích. Nejlepší situace je v Karlovarském a Olomouckém kraji, kde je indikace shodně 4,1.

Zdravotníci ve čtvrtek podali 88 398 dávek vakcíny proti covidu, asi o šest tisíc méně než ve středu. Ukončené očkování má v zemi 4,1 milionu lidí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že po aplikaci druhé dávky očkování proti covidu se nakazilo 4030 osob z 3,86 milionu očkovaných, většina měla pozitivní test krátce po aplikaci vakcíny. Po 14 dnech, kdy vzniká i podle výrobců maximální ochrana, je to jen šest setin procenta z očkovaných.

Ministerstvo zdravotnictví poté, co zpřístupnilo očkování bez registrace, připravuje další krok, jak přesvědčit k vakcinaci více lidí. V příštím týdnu by měly zdravotní pojišťovny rozeslat všem dospělým pojištěncům dopis s výzvou, aby se nechali očkovat.

Otevřou se další očkovací centra bez objednání

Ve středu se také otevřou další očkovací centra bez nutnosti objednání. K stávajícím na pražském Chodově a na hlavním nádraží přibudou další v nákupních centrech Karolina v Ostravě a Olympia v Brně. Jejich provoz bude mít na starosti Fakultní nemocnice Ostrava a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO).

Lidé budou mít v Brně na výběr ze dvou vakcín, a to od firem Pfizer/BioNTech nebo jednodávkovou od Johnson & Johnson. „Otevřeno bude každý den včetně víkendu. Zatím je stanovený čas od 10:00 do 20:00. Podle zájmu to budeme upravovat,“ přiblížila mluvčí nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská. V každém z těchto center by mělo denně dostat injekci až osm set zájemců.

Dalším místem, kam by příští týden mohli přijít lidé bez registrace, je PSG aréna ve Zlíně. Jestli tomu tak skutečně bude, rozhodne Zlínský kraj v pondělí odpoledne. V plánu jsou ještě dvě očkovací centra – v Uherském Hradišti a Luhačovicích.

Události: Další centra budou očkovat bez registrace. Někde se naopak chystá uzavření těch běžných (zdroj: ČT24)

Na některých místech se naopak chystá uzavírání center. Naposledy v pátek aplikovali první dávky například v očkovacím centru v jednom z hotelů v Mariánských Lázních. „Klesá zájem ve věkové kategorii od 16 do 29 let,“ uvedla lékařka z Lázeňského domu Hvězda Gabriela Ondrušová. Vakcinační centrum v Mariánských Lázních by mělo skončit na konci srpna.

O týden dříve, než původně počítali, skončí s očkováním v pelhřimovském kulturním domě. Konkrétně 20. srpna. „Následně už budeme provozovat jenom v nemocnici,“ sdělil ředitel Nemocnice Pelhřimov Michal Kozár. Kapacita tam bude sto lidí denně.

Očkování ve vyloučených lokalitách

Padesát lidí v pátek naočkoval proti mobilní tým ve vyloučené lokalitě Mojžíř v Ústí nad Labem. Vůbec poprvé tak zdravotníci v regionu vyjeli očkovat mezi sociálně slabé. Používali jednodávkovou vakcínu od společnosti Johnson & Johnson.

Zdravotníci chtějí vyjet také do dalších vyloučených lokalit. Vedení Krajské zdravotní nyní poptá starosty obcí s vyloučenou lokalitou. Ti musí říci, zda o návštěvu vakcinačního týmu mají zájem.

Studio ČT24: Člen odborné poradní skupiny MeSES Daniel Dražan k očkování dětí od 12 do 15 let (zdroj: ČT24)

Člen výboru České vakcinologické společnosti a Mezioborové skupiny pro epidemické situace Daniel Dražan v České televizi zdůraznil, že aby se epidemie znova nerozjížděla, je potřeba naočkovat co nejvíce lidí, a to včetně mladších kategorií, kde jich je zatím naočkovaných stále málo.

„Základní důvod je, že i když covid-19 je pro děti ve většině případů mírné a nezávažné onemocnění, tak převážná většina případů neznamená všechny případy,“ konstatuje. Navíc ani čísla zmíněných závažných případů nejsou nezanedbatelná, dětí s covidem bylo hospitalizováno více než tisíc a šest jich zemřelo. „Což v porovnání s jinými infekcemi, které v době lockdownu a dalších opatření neměly možnost se šířit, tak covid se tu přesto šířit dokázal a šest dětí i zabít, tak je to (očkování) velmi důležité pro ochranu dětí,“ zdůraznil.

Dodal také, že očkování necílí jen na to, aby chránilo děti před úmrtími, ale i před onemocněním, které může způsobovat dlouhodobé potíže. Připomněl, že se jedná například o multisystémové zánětlivé onemocnění, které postihlo stovky dětí po prodělání covidu.

„Děti se také uplatňují na přenosu, a pokud tato část populace nebude imunní, tak se mezi ní virus určitě bude dále šířit,“ připomněl. 

Kypr se přesune mezi více rizikové státy

Ministerstvo zdravotnictví v pátek informovalo o změnách v takzvané mapě cestovatele, které budou platit od pondělka. Seznam pravidelně každý týden aktualizuje na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

U zelených zemí, značících nízké riziko nákazy, oranžových, značících střední míru rizika, musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do Česka nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář. Mezi tmavě červené země s velmi vysokou mírou rizika nákazy se nově přesune Kypr.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Ministerstvo lidem důrazně nedoporučuje cestovat do zemí s extrémním rizikem nákazy, důvodem je šíření nových mutací koronaviru. I u návratu z těchto zemí plně očkovaní turisté nebo ti, kdo v posledních 180 dnech prodělali covid-19, nemusí na testy a do samoizolace. Ostatní musí podstoupit před cestou PCR test a následně setrvat deset dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem.

Podmínky pro cestování se mění také v zahraničí. Od pondělí 19. července podle očekávání Slovensko zpřísní podmínky vstupu do země pro cestující, kteří nejsou plně očkováni.

Kvůli šíření nakažlivější varianty delta se od počátku příštího týdne změní pravidla také v Bulharsku, při cestě je třeba se prokázat dokončeným očkováním, negativním testem nebo prodělaným covidem-19 v posledních 180 dnech. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí.

Naopak Španělsko od pondělí zařadí Česko zpět mezi státy s nízkým rizikem nákazy. Při cestě letadlem nebo lodí tak pro vstup do Španělska a na Baleárské a Kanárské ostrovy bude stačit vyplnění příjezdového formuláře a předložení elektronického QR kódu. „Další prokazování bezinfekčnosti není nutné,“ přiblížil resort.

Část zákonodárců vyzvala, aby se připravily varianty, jak čelit případné další vlně

Podle počtu nakažených koronavirem za posledních 14 dní je Česko na 18. místě z 27 zemí EU. Nejhorší situace ze zemí Evropské unie je teď na Kypru, kde mají 1068 případů na sto tisíc obyvatel.  Následuje Španělsko s 377 nakaženými a Portugalsko s 333, vyplývá z dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). 

Česko se zároveň připravuje na další vlnu epidemie. Podle rizikového scénáře vývoje by mohly přibývat tisíce případů denně. Statistici ale díky proočkovanosti neočekávají takovou intenzitu nemoci, jakou země zažila loni na podzim, a ani v nemocnicích by se tato čísla výrazně projevit nemusela. Někteří ze zákonodárců volají po tom, aby mělo ministerstvo zdravotnictví připravených několik variant, jak nové vlně čelit.

O epidemii jednala ve čtvrtek sněmovna, a přestože mimořádná schůze zůstala bez výsledku, část zákonodárců vyzývá ministerstvo zdravotnictví, aby do konce měsíce představilo další opatření pro případné zhoršení situace.