Po bouřích už hladiny řek klesly, energetici odstraňují poruchy

Po bouřích, které zasáhly Česko ve středu večer, už hladiny řek do čtvrtečního rána většinou klesly. Několik tisíc odběratelů zůstávalo také odpoledne bez proudu. Energetici předpokládají, že poruchy odstraní přes den. Kvůli podmáčenému svahu u železniční trati po noční bouřce nepojedou týden vlaky mezi Mšenem na Mělnicku a Skalskem na Mladoboleslavsku.

Mezi Mšenem a Skalskem vlaky nejezdily kvůli sesuvu půdy od čtvrtečního rána. Byla zavedena náhradní autobusová doprava a provoz měl být podle původních předpokladů obnoven v poledne. Pracovníci Správy železnic ale na místě zjistili, že podmáčený svah přímo u kolejí se sesunul a je nutné jej podsypat štěrkem, podbít koleje a svah zpevnit opěrnou zdí. Provoz bude zastavený do příštího pátku.

Bouřka zkomplikovala provoz i na trati u Debře na Mladoboleslavsku, kde do padlého stromu narazil vlak. Hasiči pomáhali evakuovat devět cestujících a průvodce. 

Pro odpoledne očekává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) většinou oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, na horách četnější. Večer pak ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí.

Na třech místech platil stav bdělosti

V zemi před 06:00 platil na třech místech stav bdělosti, což je nejnižší povodňový stupeň. Vyhlášen byl pro Cidlinu v Jičíně a Botič v Jesenici a v Průhonicích, vyplývalo z informací Českého hydrometeorologického ústavu. 

V noci voda na některých místech vystoupala až na povodňové ohrožení, což je třetí stupeň. Týkalo se to Lužické Nisy v Proseči nad Nisou, Brziny v Hrachově nebo Úslavy v Prádle. Všechny řeky ale vydržely na třetím stupni jen několik desítek minut, potom jejich hladiny rychle opadly.

Nejvíce pršelo na severu Čech v Jizerských horách, Krkonoších a jejich podhůří. Zasaženo tak bylo zejména povodí Lužické Nisy a Cidliny. Za šest hodin tam napršelo až 40 milimetrů. Vyšší srážkové úhrny zaznamenaly také Šumava, Plzeňská pahorkatina, Třeboňsko, střední Povltaví, hlavní město, Středočeský kraj na východ od Prahy a také Beskydy a jejich podhůří. „Na ostatním území se vyskytly srážky maximálně do deseti milimetrů,“ uvedli meteorologové.

Bouřky večer zaměstnaly hasiče, kteří měli v souvislosti s počasím nahlášeny stovky událostí, konkrétně tak zasahovali u 788 případů. Například u polámaných stromů, čerpali vodu ze zaplavených sklepů a podjezdů a evakuovat museli také dva dětské tábory u Nemojova.

„Děti z jednoho se dostaly s vedoucími do blízké hospody, do druhého tábora se museli hasiči doslova prořezat,“ uvedli na Twitteru královéhradečtí hasiči. Autobusy odvezly do skautského centra v Hostinném celkem 51 dětí a 13 dospělých. Tři děti utrpěly lehká zranění. 

Nakonec hasiči skauty z obou táborů odvezli autobusy do centra v Hostinném. Do ubytovny jim hasiči z trutnovské stanice dovezli spací pytle, protože většina vybavení dětem promokla.

Bouře nejvíce zasáhla Jičínsko a Trutnovsko, kde měli hasiči po zhruba čtyřiceti výjezdech. Za nimi pak bylo Královéhradecko s téměř třiceti zásahy hasičů.

V Jablonci nad Nisou půjdou škody do milionů korun, přívaly vody tam totiž potrhaly silnice, vyplavené je Eurocentrum i několik kanceláří radnice. Několik komunikací muselo být uzavřeno, jiné jsou sjízdné jen s velkou opatrností, potvrdila mluvčí magistrátu Jana Fričová. Noční bouře zasáhla v Libereckém kraji hlavně Jablonecko a Semilsko, v Jablonci ale nejvíc pršelo.

„Kromě komunikací máme hlášené škody na některých dětských hřištích, úplně zničené jsou perkové i dlážděné cesty v lesoparku na Žižkově vrchu. Čtyři centimetry vody jsou v rozvodně zimního stadionu, kde jsou zanesené odpady a bahno v koupelnách. Zmizely přístupové cesty do areálu Srnčí důl, kam bude na několik dnů uzavřený vstup,“ doplnil vedoucí technického odboru jabloneckého magistrátu Pavel Kozák.

Poruchy na vedení se průběžně odstraňují

Společnost ČEZ Distribuce měla ve čtvrtek kolem sedmé hodiny ráno po středečních večerních bouřkách bez proudu ještě dvacet tisíc odběratelů, kolem poledne pak  jedenáct tisíc, v noci bylo bez dodávek elektrické energie zhruba 45 tisíc míst, vyplývá z informací mluvčí distribučních společností ČEZ a EG.D. Energetici předpokládají, že poruchy odstraní přes den. Nejvíce jich technici řeší v Královéhradeckém, Libereckém a Středočeském kraji. Nejčastější příčinou byl pád stromů a větví do vedení.

Nejhorší situace byla podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové kolem půlnoci, kdy bylo bez proudu 36 tisíc odběratelů. „Během noci a rána se nám podařilo připojit necelou polovinu odběratelů v postižených lokalitách. Jsme v terénu i nadále,“ uvedla Holingerová.

Distribuční společnost EG.D, která působí na jihu České republiky, evidovala před polednem zhruba osm set domácností bez proudu, podobně jako v osm ráno. Polovina z nich byla na Znojemsku, zbytek na Táborsku a Pelhřimovsku, informovala mluvčí firmy Martina Slavíková. „Předpokládáme, že všechny poruchy se podaří během dneška (čtvrtka) odstranit,“ dodala. V noci bylo podle Slavíkové bez dodávek elektřiny až devět tisíc odběratelů EG.D.

V Královéhradeckém kraji měli energetici šestnáct poruch na vedeních vysokého napětí, zejména na Hradecku, Rychnovsku, Náchodsku a Trutnovsku.

„Počty domácností bez energie ale stále klesají. V terénu máme pracovníky poruchových čet, kteří na odstranění poruch pracují již od nočních hodin. Na řadě míst jsou poškozené izolátory, přetrhané vodiče a leckdy se musíme k poruchám doslova prořezat přes vzrostlé stromy,“ uvedla mluvčí energetiků Šárka Lapáčková Beránková.

Ke čtyřem desítkám zásahů vyjížděli také hasiči na Vysočině. Nejčastěji museli odstraňovat stromy a větve popadané na silnicích. Nejvíc událostí měli na Pelhřimovsku, nikomu se při nich nic nestalo, uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová.

Hasiči v Libereckém kraji řešili do rána v souvislosti s bouřkou téměř 140 událostí. Hlavně na Semilsku a Jablonecku odstraňovali popadané stromy, odčerpávali vodu. Řešili ale také tři požáry rozvoden a zajišťovali náhradní generátory pro dva pacienty na přístrojích v Semilech a Jilemnici. „Šlo o pacienty, kteří jsou v domácí péči,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda.

Víc než 170 výjezdů v souvislosti se silnými bouřkami zaznamenali pak během středečního večera a noci na čtvrtek moravskoslezští hasiči. Zasahovali především u polámaných stromů, čerpali vodu ze zaplavených sklepů a zajišťovali i poškozené střechy, řekl jejich mluvčí Lukáš Popp. Podle něj se všechny zásahy obešly bez zranění.

Ve čtvrtek by podle ČHMÚ mělo být většinou oblačno, přes den se místy objeví přeháňky nebo bouřky, na horách budou četnější. Večer bude ubývat srážek i oblačnosti.