V Čechách se v úterý očekávají silné bouřky, na Moravě vedro

Na jihu Moravy bude v úterý opět panovat třicetistupňové vedro, místy mohou teploty dosáhnout až 34 stupňů. Západní polovinu Česka pak mají zasáhnout silné bouřky s přívalovým deštěm, který může v noci na středu zvednout říční hladiny. V povodí Berounky, Ohře, horní Vltavy a Otavy a na přítocích dolního Labe mohou překročit první povodňový stupeň a v povodí Klabavy a Úslavy i druhý stupeň, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění před úterními vysokými teplotami platí pro Jihomoravský a Zlínský kraj a okresy Prostějov a Přerov v Olomouckém kraji. Naproti tomu pro české kraje a Vysočinu platí od úterý do středy výstraha před silnými bouřkami a povodňová pohotovost.

Podle meteorologů budou silné až velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, nárazy větru kolem sedmdesáti kilometrů v hodině a kroupami postupovat v úterý odpoledne a večer od jihozápadu směrem k severu až k severozápadu, přičemž přes některé oblasti může přejít i více bouřek po sobě. „Nejnebezpečnějšími projevy proto budou přívalové srážky s úhrny 40 až 80 milimetrů, výjimečně i vyššími,“ uvedli meteorologové.

V noci na středu podle nich postoupí bouřkové pásmo nad Českomoravskou vrchovinu a do východních Čech a bude slábnout. Současně však meteorologové nevyloučili, že i ve středu se mohou v Česku vyskytnout silné bouřky a vydatné srážky.

Po tropech přijde ochlazení

Ve zbytku týdne se teploty budou pohybovat kolem 25 stupňů, podobně to má být až do 8. srpna. „Teplotně očekáváme první týden předpovědi (12. července – 18. července) mírně nadprůměrný, další tři týdny předpovědi by se měly pohybovat v mezích dlouhodobého průměru,“ uvedl ČHMÚ. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot předpokládá v příštích čtyřech týdnech kolem 13 stupňů.

„Srážkově očekáváme první týden předpovědi nadprůměrný, další tři týdny předpovědi průměrné,“ doplnili meteorologové. Pro období od 12. července do 8. srpna je průměrný úhrn srážek 77 milimetrů. Zatím nejvíc napršelo v roce 1981, kdy meteorologové naměřili 151 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo v roce 1990 s úhrnem 12 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku pro období následujících čtyř týdnů je 19,2 stupně. Podle záznamů vedených od roku 1941 bylo nejtepleji v roce 1994 s průměrem 22,4 stupně, dosud nejnižší průměr 15,5 stupně v tomto období zaznamenali meteorologové v roce 1961.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.

Na Vysočině po dešti přetekla hráz rybníka

Už nedělní déšť zvedal hladiny, podle meteoroložky od nedělních 18 hodin do šesti pondělního rána napršelo hlavně v centrální části Česka až do 50 milimetrů vody. „Vodní toky, které jsou na severu Vysočiny, tak mohou mít zvýšené hladiny,“ upozornila ráno meteoroložka České televize Barbora Tobolová. 

Déšť si také vyžádal i několik zásahů hasičů. Například v Nové Vsi u Chotěboře přetekla v noci hráz rybníku a voda částečně zasáhla šest domů, dvacet lidí bylo prevenitvně evakuováno, informovala mluvčí policie Dana Čírtková.

Na Havlíčkobrodsku měli hasiči celkově v souvislosti s počasím od nedělních 20:00 přes dvacet výjezdů. V Nasavrkách nebo Dolní Krupé uvolňovali odtok potoka, v Olešnici kontrolovali okolí rozvodněného potoka. Odčerpávat vodu museli v obci Lučice, Jakubovice nebo Nový Dvůr. 

„Přišla tam přívalová vlna, hrnulo se to ze silnice a nesteklo to až do koryta potoka. Skončilo to bahnem a kládami přinesenými z lesa, ale nejsou to žádné ztráty na majetku, nebo abychom museli evakuovat lidi,“ přiblížila Lenka Homolková, starostka obce Vilémov, pod kterou Jakubovice patří.

V Břevnici museli hasiči pomoci s evakuací dětského tábora kvůli rozvoděnému potoku, šestnáct dětí a sedm dospělých se přemístilo do náhradního ubytování v Přibyslavi. Nikomu se nic nestalo, řekla mluvčí hasičů Petra Musilová. 

Přímo v Havlíčkově Brodě, kde v noci na pátek několik domů zasáhly silné bouřky, museli hasiči znovu na několika místech také zajišťovat uvolněné střechy, vyplývá z informací na webu krajských hasičů.

Vydatné deště způsobují problémy vodákům

Problémy mají kvůli počasí také například vodáci na Ohři. Po vydatných deštích a bouřkách byla během víkendu hladina vody těsně pod prvním povodňovým stupněm. Hasiči od soboty zachraňovali čtyři skupiny vodáků, což je podobné číslo jako za celou loňskou sezonu.

Například na jezu Černý mlýn se převrhli čtyři lidé ve dvou kánoích. „Vzniká tam takzvaný vodní válec, který je stahuje zpět pod jez. Pokud není člověk vybaven záchrannými prostředky a nemá nějaké zkušenosti, vlastními silami prakticky nemá možnost se z válce dostat,“ vysvětlil mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

Na Ohři by si vodáci měli dát také pozor na popadané stromy, které se polámaly po silných bouřkách. V korytě řeky na Chebsku leží několik kmenů. „Blokují nebo částečně blokují průjezd a v kombinaci s rychlým proudem vodák musí kličkovat mezi stromy nebo je různě podplouvat. Jinak do nich narazí,“ varoval Kasal. Překážky by měli v nejbližších dnech odstranit pracovníci Povodí Ohře.

Špatné počasí vodáky neodrazuje. Na rozvodněných tocích však riskují (zdroj: ČT24)