Horská služba varuje před riskováním a přeceňováním sil. Od května eviduje rekordní počet úrazů

Horská služba od května hlásí více výjezdů než v předchozích letech. Podle mluvčího Horské služby ČR Radka Zemana za to může vyšší návštěvnost hor. Lidem doporučuje, aby příliš neriskovali a nepřeceňovali svoje síly. K největšímu počtu úrazů dochází při cyklistice či pěší turistice. Nejčastěji zasahovala Horská služba v Jeseníkách.

Úrazů v posledních dvou měsících přibylo podle mluvčího kvůli vyšší návštěvnosti hor. Nejvíce se zvyšuje počet úrazů u cyklistů, kvůli nim vyjela od května téměř polovina všech zásahů horské služby.

„V případě cyklistů jde o fakt, že cyklistika v horském prostředí je výrazně odlišná od jiných lokalit, a to platí jak pro silniční, tak horská kola. V takových případech cyklisté nebývají připraveni na jiné a náročné podmínky a například nezvládnou sjezd z prudkých svahů,“ vysvětluje Zeman. Každým rokem řeší Horská služba také více zraněných na koloběžkách.

Horská služba s přicházejícím létem varuje před riskováním a přeceňováním svých schopností i pěší turisty. Doporučuje důkladné plánování cesty i správné vybavení. „V případě turistů jde o přeceňování vlastních schopností, zejména při plánování obtížných túr. Výjimkou není ani zcela nevhodné oblečení či vybavení do horského terénu,“ doplňuje.

S prázdninami očekává Horská služba ještě nárůst případů. Už teď se na to ale připravuje. „Při plánování každé sezony na to bereme ohled a snažíme se plně zabezpečit vhodný počet sloužících záchranářů na jednotlivých stanicích. Stejně tak s možným vyšším počtem úrazů počítáme při nákupu zdravotnického materiálu a obnově techniky,“ uzavírá.