Dětí se zhoršenou psychikou během pandemie přibylo. Ministerstvo problematiku neřešilo, kritizují lékaři

Koronavirová pandemie se podepsala na psychickém zdraví dětí, které se dramaticky zhoršilo. Odborníci na problém upozorňují už roky, v posledních letech má přitom reformu psychiatrické péče na starosti lékařka Dita Protopopová. Ta je mimo jiné známá i z aféry ohledně premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Reportáž pro pořad 168 hodin natáčela Jana Gerleová.

„Tím, že vlastně zůstala doma, tak nemohla chodit na tréninky a měla pocit, že ztloustne. Do toho přišla puberta a pravděpodobně i nějaká její první láska,“ okomentoval počínání své šestnáctileté dcery, trpící mentální anorexií, její otec. Vše přitom začalo loni na jaře s příchodem koronavirové pandemie. Problémy dospěly až do stádia, kdy jeho dcera trpěla depresemi spojenými s poruchou příjmu potravy.

Potíže se během lockdownu projevily i v případě jednoho sedmnáctiletého chlapce s psychickými problémy. „Najednou úplně přestal tu školu zvládat. Pak ji absolutně nezvládal, jenom ležel, koukal a když seděl, tak se klepal. Tak jsem si říkala, že je prostě něco špatně a je to známka toho, že to není normální,“ uvedla jeho babička.

Oba mladiství se se svými problémy nakonec po dlouhých měsících čekání dostali do nemocnice. Taková čekací doba je ovšem zcela běžnou věcí. „V současnosti je ambulantní péče v podstatě nedostupná. Na první vyšetření dětským psychiatrem se čeká například rok a déle a na přijetí k lůžkové péči se čeká v řádu měsíců,“ řekl primář psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě Tomáš Havelka.

Dětí s psychickými problémy přibývá

Počet dětí s depresemi, úzkostmi nebo poruchami příjmu potravy a sebepoškozováním podle průzkumu dětských psychologů v době pandemie rapidně stoupl. „Tři až pět dětí musíme denně odmítnout. Ty se tak dostávají do pořadníků, a podle toho, jak jsou jejich problémy závažné, se pak dostávají k hospitalizaci,“ uvedla primářka nemocnice z Loun.

Odborníků na nemocnou dětskou duši je přitom zoufale málo, chybějí ve všech krajích. Ambulantní dětská psychiatrička Štěpánka Hromadová tvrdí, že její kolegové odcházejí do důchodu a mezi mladými lékaři, kteří by do ambulancí přicházeli, není žádná náhrada.

Problém by však měla vyřešit reforma psychiatrické péče. Někteří lékaři ale stát kritizují za to, že s problematikou dlouhodobě nic nedělal a věnuje se jí až teď. „Ten problém existoval mnoho let zpátky, a to ještě před koronavirem. Upozorňovali na to pedopsychiatři už před deseti nebo patnácti lety a říkali, že ta situace se neustále zhoršuje. Díky covidu ten stav akorát nastal mnohem dřív,“ řekl Havelka.

Protopopová má vazby na premiéra i Agrofert

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ovšem uvedl, že upravit systém této problematiky je obtížné. „Nikdo nedokáže zázraky, nikdo nedokáže ten systém změnit ze dne na den nebo z roku na rok tak, aby fungoval skvěle. Samozřejmě je pravdou, že těch pacientů přibývá. To je něco, co zejména fenomén posledních několika let, teď samozřejmě covid, akceleroval,“ uvedl.

Reformu psychiatrické péče v jeho resortu řídí psychiatrička Dita Protopopová, která dříve byla ošetřující lékařkou syna předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) a pokoušela se o politickou kariéru v jeho hnutí. Kandidovala také ve volbách v Praze 8, ale neúspěšně, současně byla přitom podporovaná společností Agrofert. Za stáj firmy jezdila i cyklistické závody. 

Adam Vojtěch
Zdroj: ČT24

Protopopová se dostala do funkce tajemnice Rady vlády pro duševní zdraví v listopadu 2019. Rok potom, co propukl skandál s premiérovým synem. „Když mi ji ministr Vojtěch navrhnul, tak jsem ji samozřejmě jmenoval. Ona za to nemůže, že můj syn byl její pacient,“ řekl tehdy předseda vlády Babiš.

Slonková: Babiš dokáže ocenit loajalitu

Podle informací reportérky Sabiny Slonkové si Protopopovou ovšem vybral osobně premiér kvůli její loajalitě. „On je člověk, který dokáže ocenit, pokud je k němu někdo loajální. Protopopová prokázala na aféře, že je k premiérovi veskrze loajální,“ podotkla.

Co se týče reformy psychiatrické péče ve vedení Protopopové, v havlíčkobrodské psychiatrické léčebně nechala odvolat ředitele, a to i přes protest zaměstnanců. Ti podle Havelky vnímali odvolání jako ideologické rozhodnutí, protože odchozí vedoucí dříve dával připomínky k reformním krokům.

„Já si nepamatuju, že by nám paní doktorka Protopopová nějak za poslední roky pomohla jako pedopsychiatrii. Ta reforma se na druhou stranu týkala hlavně dospělé psychiatrie, ale to nijak neomlouvá tu nečinnost ministerstva,“ dodal Havelka.