Po Höschlovi převzal vedení Národního ústavu duševního zdraví Winkler

Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ) povede Petr Winkler, do funkce ho v úterý jmenoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Winkler, který uspěl v otevřeném výběrovém řízení, se řízení ústavu ve středočeských Klecanech ujme ve středu, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Ve funkci nahradí psychiatra Cyrila Höschla, který rezignoval počátkem dubna.

Winkler působí v NÚDZ od roku 2011 na pozici vedoucího výzkumného pracovníka. Dříve svou praxi rozvíjel také v Psychiatrickém centru Praha, uvedlo ministerstvo.

Podle ministra Vojtěcha by se měl nový ředitel zaměřit na naplňování reformy péče o duševní zdraví a na její metodickou a odbornou podporu. „Zároveň je však nutné zajistit i další úkoly NÚDZ, především výzkum v oblasti neurověd a klinickou péči,“ uvedl Vojtěch. Zvláštní pozornost je podle ministra potřeba věnovat hospodaření organizace.

Petr Winkler vystudoval sociální politiku a sociální práci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a Institut psychiatrie, psychologie a neurovědy na londýnské King's College. Je členem rady sociální prevence v Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a rady Sekce prevence v Evropské psychiatrické asociaci.

Ústav vedl šest let Höschl

NÚDZ vznikl v roce 2015 transformací z Psychiatrického centra Praha. Zaměřuje se na výzkum v oblasti neurobiologických mechanismů vedoucích k rozvoji nejzávažnějších duševních poruch, jako jsou schizofrenie, deprese, poruchy spánku, závislosti, demence a reakce na stres. Věnuje se také vývoji a testování nových diagnostických a léčebných metod.

Ústav vedl od jeho vzniku před šesti lety psychiatr Höschl, který počátkem letošního dubna na funkci rezignoval. Při této příležitosti řekl, že k odchodu směřuje už několik let, ale byl několikrát požádán, aby dokončil některé úkoly. Höschl byl po rezignaci pověřen řízením NÚDZ do doby jmenování nového ředitele.