Novela garantující vyšší platy učitelů se ve sněmovně zadrhla, naráží u vládních stran

Události ČT: Zvýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy je ohroženo (zdroj: ČT24)

Zákonná garance pro učitele, že budou pobírat 130 procent průměrného platu v zemi, se odsouvá. Proti novele, do které navázání platů pedagogů na výdělky ostatních prosadili Piráti, se postavily vládní strany. Návrh přitom už jednou sněmovna podpořila, Senát ho ale s úpravami vrátil. Hnutí ANO tvrdí, že novela by stála státní rozpočet až 30 miliard korun.

„Samozřejmě bych byl radši, kdybychom jako ministerstvo školství věděli, jak se k tomu sněmovna postaví. Zákon o pedagogických pracovnících je novela, kterou bychom uvítali, zároveň vnímám, že na to nejsou jednotné názory,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). 

Novelou chtělo ministerstvo zajistit hlavně to, aby mohli začít učit i absolventi vysokých škol včetně těch nepedagogických. Norma počítá s podporou začínajících učitelů i s příplatky pro třídní kantory.

Mzda ve výši 130 procent průměrného platu je součástí novely. „Ten plat je důležitý pro to, aby se učitelská prestiž povznesla, možná by i přivedla mladé, nové lidi do tohoto povolání,“ míní pedagog Tomáš Pírek, který letos vyhrál v anketě o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos 2021. 

„Prestiž (učitelského povolání) určitým způsobem pokulhávala i kvůli tomu ohodnocení učitelů,“ myslí si ředitelka Základní školy U Krčského lesa v Praze Dagmar Malinová.  

Bojkot vládních stran

Svázání platů kantorů s průměrnou mzdou do novely zákona o pedagogických pracovnících navrhli až při projednávání Piráti, poslanci na to kývli. Po návratu ze Senátu se ale proti normě postavily vládní strany. „Vládní poslanci chtějí tento zákon potopit, pravděpodobně kvůli našemu pozměňovacímu návrhu,“ řekl pirátský poslanec Lukáš Bartoň. 

„Jsme svědky bizarního sporu uvnitř vládní koalice, kdy se hnutí ANO vlastně postavilo proti svému ministrovi školství,“ komentoval situaci poslanec Martin Baxa (ODS). „Vláda se staví zády ke svému vlastnímu programu, proto to v podstatě zadržují a blokují,“ míní šéf SPD Tomio Okamura. 

30 miliard z rozpočtu

Hnutí ANO se proti novele zákona ohradilo s tím, že by státní rozpočet přišel až o třicet miliard korun. „To by znamenalo tak výrazné škrty, že bychom museli snižovat platy ve veřejné sféře třeba o 15 procent. Učitelům by rostly o osmnáct, ostatním by se snížily o patnáct,“ řekla k výdajům ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

„Tento přístup považuju za vydírání, protože určitě by to nestálo desítky miliard, aby se musely škrtat platy tímto způsobem u jiných zaměstnanců,“ reagoval předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.  

Konkrétně odbory hovoří o více než sedmi miliardách korun. Vládní ČSSD v novele nejvíc vadí možnost, že by se pedagogy mohli stát i nevystudovaní učitelé, koalice se ale podle poslankyně Kateřiny Valachové (ČSSD) na projednání novely dohodnout chce. „Není to žádné prodlužování a obstrukce, my chceme mít jasný plán, jak přistoupit ke zvyšování ohodnocení učitelů,“ řekla.  

Ministr školství Plaga doufá, že sněmovna rozhodne co nejdříve, a to také kvůli přípravě státního rozpočtu. Poslanci by návrh mohli projednat v týdnu od 14. června.