Testování kompletně zdarma je iluze, na problémy naráží třeba sportovci nebo návštěvy v nemocnici

I druhý den po změně ve frekvenci hrazení preventivních testů pokračují nejasnosti. Některá odběrová místa, zejména ta při soukromých laboratořích stále nenabízejí PCR vyšetření hrazené plošně ze zdravotního pojištění. A to i přesto, že ministerstvo v úterý rozhodlo o zvýšení plateb od pojišťoven na 614 korun za PCR test. Ministerstvo zdravotnictví přijalo opatření, že lidé mají nárok bez doplatku na PCR test dvakrát do měsíce a antigenní test jednou za týden. Na některých místech jsou přitom testy zapotřebí častěji. Třeba v nemocnici nesmí být starší 48 hodin.

Luděk Jaroš navštěvuje svoji matku v nemocnici. Ve středu se prokazoval výsledkem antigenního testu, za který už v úterý na odběrovém místě platil 350 korun. Nárok na ten bezplatný bude mít až příští pondělí. Na každodenní návštěvy vydá za tento týden 1050 korun. Do důchodu je to pro něj významný zásah. Peníze bere z úspor.

„Zdraví je přednější, v první řadě maminku tady nemůžu nechat, do hrobu si ty peníze nevezmu, tak je využiju tímhle způsobem,“ přibližuje svoje pohnutky pan Jaroš.

Patnáctileté plavkyni Daniele by frekvence hrazeného testování naopak měla stačit. Do bazénu musí mít každý třetí den negativní antigenní test. PCR jí vystačí na týden. Aby nemusela na testech doplácet, hraje roli každý den.

„Museli jsme vytvořit rodičům plavců harmonogram, ve kterém jsme jim poradili, jak by si měli ty testy v průběhu měsíce vybírat, aby děti mohly nepřetržitě trénovat,“ přibližuje její trenér a předseda plaveckého oddílu Jan Pala.

Harmonogram ale naráží na termíny, které na testování zdarma nabízejí laboratoře v dosahu. „Do těch termínů se dostat nejde. Je to strašná zátěž, když vám to řeknu, že jeden test je za 1300 korun, tak takhle my fungujeme,“ přibližuje každodenní realitu rodiny otec plavkyně Daniely Radim Janda.

„Nějaké termíny jsme vypsali, ale ty byly hned obsazené,“ přibližuje mluvčí laboratoře Spadia Simona Součková. Většina soukromých laboratoří je na tom podobně. Termíny na PCR testy za peníze mají volné, preventivní testy zdarma ale buď ještě nedělají, anebo hlásí obsazeno.

Peníze zpět od laboratoří

„Není férové ani morální, že laboratoře dnes k tomu takto přistupují. A pokud to dělají, tak tím porušují to mimořádné opatření a lidé mají nárok po nich žádat zpět peníze,“ uvedl ve středu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

O to bude usilovat i Adam Wollný. Ani on nesehnal termín na PCR test zdarma. Potřebovat ho bude před pondělním odletem na Madeiru.

„Počítám s tím, že teď bohužel si ty testy budu muset uhradit sám. Snažil jsem se komunikovat se svojí pojišťovnou, zda by bylo možné si testy nechat zpětně proplatit a vlastně mi bylo řečeno, že to nejde, že o toto proplacení může žádat pouze to testovací centrum,“ popisuje svoji zkušenost cestovatel Wollný.

Magda Kolafová měla větší štěstí. Za test před dovolenou v Praze neplatila. „Když jsem to na internetu objednávala, tak tam byly výhružné zprávy, že to ještě nefunguje, že se musí zaplatit. Tak na odběrovém místě nás mile překvapili,“ říká Kolafová, která se nechala otestovat v NEO Centru.

Na stejné odběrové místo ve středu během zhruba hodiny přišly desítky lidí. Nejčastěji chtěli hrazený antigenní test.

Příklad testování u čtyřčlenné rodiny

Na některé aktivity stačí pondělní test ze školy nebo zaměstnání. Koncem týdne už je ale mnohdy potřeba další. Někde i z oficiálních odběrových míst.

Helena Kozojedová má dva dospívající syny, kteří aktivně sportují. Nad diářem počítá, kolikrát se čtyři členové její rodiny musejí tento týden otestovat. Sama má pondělní potvrzení ze zaměstnání. To ale na většině míst platí jen do středy.

„Včera a dnes jsem byla na obědě, zítra (čtvrtek – pozn. red.) už nemůžu. Pokud bych v sobotu chtěla jít na putování za vínem, lístky už mám od loňského roku, tak se v pátek musím jít znovu otestovat,“ přibližuje realitu testování Helena Kozojedová.

Události: Testování na koronavirus zdarma nepokryje vše, problémy mají sportovci nebo návštěvy v nemocnici (zdroj: ČT24)

Každodenní triatlonové tréninky jejích synů jsou tento týden venku. Tam jim stačí pondělní test ze školy. „Když bychom chodili do vnitřního bazénu, tam bychom plavali pětkrát v týdnu, test platí tři dny, takže pokaždé po třech dnech bychom se museli testovat,“ vysvětluje Martin Kozojed.

Triatlonistům navíc začíná závodní sezona, což znamená další testování před odjezdem na víkendovou soutěž. „Pokud pojedeme na závody a budeme si to chtít jako rodina užít a dojít si za odměnu třeba na večeři, tak budeme muset znovu všichni na test, protože ten z práce nebo ze školy už nám nebude stačit,“ přibližuje matka Helena.

Za běžný týden tedy tato čtyřčlenná rodina absolvuje deset antigenních testů.

PCR testy bez žádanky od lékaře
Zdroj: ČT24

Situace v laboratořích

Česká televize oslovila všechny fakultní nemocnice a největší krajské i deset největších soukromých laboratoří. PCR testy hrazené pojišťovnami poskytují všechny oslovené nemocnice a polovina z desítky největších soukromých laboratoří.

Cena PCR testů pro samoplátce se pohybuje okolo 1500 korun, pouze jedna z oslovených laboratoří je nabízí i za 650. Antigenní testy pak u těch, kteří službu poskytují, stojí 350 korun.

Ceny testů na koronavirus
Zdroj: ČT24

Takzvanou metodu poolingu z velkých nemocnic zavedla pouze brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny. Ostatní zatím ne. Podobné je to i u soukromých laboratoří.

Používání poolingu
Zdroj: ČT24

Pooling

Laboratoře by mohly vzorky podle představ ministerstva častěji vyhodnocovat právě metodou takzvaného poolingu. Jde o analýzu více vzorků naráz. Zatím k tomu ale spíše nepřistupují. Jako jeden z důvodů uvádějí i to, že se jim to v tuto chvíli nevyplatí.

Na základní škole v Praze 9 začali v dubnu testovat děti PCR metodou s využitím právě poolingu. „PCR testy byly velice drahé, ale za to byly přesné, a ta poolovací metoda významným způsobem, vlastně revolučně, zlevnila proces testování,“ popisuje starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Stěry ze škol se vyhodnocovaly v podobných laboratořích jakou má třeba Fakultní nemocnice Bulovka. Tam ale k procesu poolingu zatím nepřistoupili, nemají totiž dostatek vzorků. „Předpokládáme, že těch vzorků přibude a budeme k poolování asi muset přistoupit,“ říká lékařka z Bulovky Anna Poláková.

Laboratoře ale zatím nemají přesné instrukce, kolik vzorků mohou testovat najednou. Čím víc jich je, tím méně jsou testy citlivé. Zároveň ale platí, že díky testování několika vzorků najednou klesá i cena.

„Realisticky se dostáváme na částky kolem 300 korun za vzorek, musí tam být přijatelný kompromis a obvykle se ty pooly pohybují kolem deseti vzorků, které se smíchají vlastně do jednoho a vyšetří,“ přibližuje ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny na Lékařské fakultě univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch.

Podle ministra zdravotnictví si laboratoře mohou vybrat, jakou metodu budou používat. „V tuto chvíli je cena nastavena pro všechny stejně a není tam rozdíl mezi tím, jestli to laboratoř dělá standardní metodou nebo metodou poolování,“ popisuje ministr zdravotnictví Vojtěch.

Odborníci zároveň upozorňují, že takzvaný pooling má smysl jen ve chvíli, kdy je případů nákazy málo. Konkrétně když je celková pozitivita vzorků pod pět procent. „Při větší pozitivitě by prakticky každý pool byl pozitivní a musel by se individuálně diagnostikovat,“ vysvětluje Hajdúch.

„Ta rychlost výsledků hlavně u hospitalizovaných pacientů je důležitá a pokud bychom se zdržovali takovouto metodou, opakováním následným, tak i z tohoto důvodu to nebude ideální,“ myslí si pak vedoucí lékař laboratoře ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze Jan Závora. Laboratoře by tak ve výsledku za analýzu nic neušetřily.