Vojáci na Libavé testují bojová vozidla pěchoty. Největší armádní zakázka jde do finále

Testování bojových vozidel pěchoty (zdroj: ČT24)

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku armáda testuje bojová vozidla pěchoty od tří výrobců, kteří se ucházejí o největší armádní zakázku v historii. Nové stroje za víc než padesát miliard korun mají nahradit zastaralá vozidla BVP-2, která armáda provozuje už téměř čtyřicet let.

Ministerstvo obrany s nabídkou na účast v tendru oslovilo původně čtyři firmy. Německé konsorcium PSM s obrněncem Puma ze soutěže odstoupilo. Jeho vozidlo by nenaplnilo armádní požadavky. O zakázku se tedy uchází švédská společnost BAE Systems se strojem CV90, německá firma Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx a španělská společnost GDELS s obrněncem ASCOD.

Náměstek ministra obrany Lubor Koudelka předal ve výcvikovém prostoru Libavá zástupcům firem výzvu, aby předložily své finální nabídky. Největší armádní zakázka tak jde do finále.

Specialisté prověřují třicet požadavků

Firmy na začátku května do České republiky poslaly prototypy vozidel, které nyní specialisté armády testují. Za úkol mají prověřit tři desítky požadavků. Zkoušejí třeba balistickou a protiminovou ochranu nebo pohyblivost vozidel. Technici tak třeba sledují rychlost přesunu na různých površích. Zaznamenávají, nakolik jsou dodané vzorky kompatibilní se systémy české armády.

Vojáci vyzkoušeli i nastupování do vozidel „v plné polní“, manipulaci s raněnými nebo třeba uskladnění munice, uvedla armáda. Zkoušky se budou konat do 6. června.

Podle manažera projektu nákupu Ctirada Gazdy všechny tři stroje odpovídají technickým požadavkům armády a jakýkoli vítěz bude pro armádu „ohromným skokem“ kupředu oproti nyní používané technice.

Ministerstvo se loni v květnu rozhodlo kvůli dopadům pandemie prodloužit termín dodávek poptávaných vozidel o dva roky do roku 2027, prodlouží se zároveň financování na sedm let do roku 2028. Platby za vozidla se tak rozloží do více let. Se záměrem úřad seznámil vládu. Ministerstvo teď  bude čekat na finální nabídky soutěžících.

Dokončit tendr chce ministerstvo do podzimních voleb

Vybrat vítěze by chtělo ještě do podzimních sněmovních voleb, podle kritiků je tento cíl již těžko dosažitelný. Lubor Koudelka řekl, že nemůže potvrdit ani vyloučit, zda se to stihne. Ministerstvo pro to podle něj udělá maximum. Pokud se nebudou prodlužovat stanovené termíny, o což firmy mohou požádat, a pokud se některé procesy zkrátí, možnost dokončení tendru do voleb podle něj stále existuje.

Armáda požaduje 210 vozidel v sedmi různých modifikacích. Většina z nich bude sloužit jako BVP, která mají uvézt 11 vojáků, mít věž s osádkou a kanon ráže 30 milimetrů. Další budou ve verzích velitelské, průzkumné, ženijní, vyprošťovací, zdravotnické a jako dělostřelecká pozorovatelna.