Praktici vyhlížejí Modernu. Očkovací látka od firmy AstraZeneca půjde jen na druhé dávky

K očkování proti covidu-19 se mohou od pondělí hlásit lidé od čtyřiceti let, brzy by mělo začít i očkování mladších lidí, tedy od šestnácti let. Tempo vakcinace v poslední době výrazně zrychlilo, podle odborníků by však mohlo být ještě vyšší, kdyby se více zapojili praktičtí lékaři. Do jejich ordinací se totiž dostává jen minimum dávek. Změnit se to může od čtvrtka, kdy by praktici mohli začít dostávat látku od společnosti Moderna.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka ve vysílání ČT24 řekl, že praktici vyhlížejí čtvrtek s nadějí, že k nim dorazí očkovací látka od Moderny. „Je potřeba říct, že Moderna se k praktickým lékařům v některých krajích dostává cestou krajských koordinátorů očkování. Jsou kraje, ve kterých jde veškerá Moderna k praktikům,“ uvedl. 

Podle Šonky jsou však v Česku i kraje, ve kterých k praktickým lékařům nemíří vůbec žádná vakcína od Moderny. „Vakcín AstraZeneca je málo, v podstatě všechny v květnu a zřejmě i v červnu půjdou na druhé dávky. Nové pacienty AstrouZenecou neočkujeme,“ upřesnil.

Šonka také dodal, že o látku AstraZeneca není mezi lidmi příliš velký zájem. Pokud jde o vakcínu Johnson&Johnson, tak i té je podle šéfa praktiků velmi málo. „Zlepšení se čeká až v červnu, takže Moderna je pro nás samozřejmě řešením, byť ani ta čísla, jak se ukazuje, nejsou až tak skvělá,“ připustil. 

Moderna je v souvislosti se skladováním přijatelnější

Podle nejnovějších informací by očkovací látka od společností Pfizer/BioNTech mohla být skladována v běžné lednici až jeden týden. U Moderny je to však ještě déle, jde až o jeden měsíc. Právě proto je pro praktické lékaře její použití přijatelnější.

„Je jenom nutné vědět, že těch sto pacientů, pro které dostanu vakcínu, jsem schopen za ten měsíc naočkovat,“ uvedl Šonka s tím, že to může být trochu problém v souvislosti s letními dovolenými. „Myslím si ale, že si s tím dokážeme poradit,“ dodal. 

Každý týden by k praktickým lékařům mělo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mířít padesát tisíc dávek látky Moderna. To je podle Šonky dostatečné množství. „Ale zrovna dnes jednám s ministerstvem o tom, jaký počet dávek půjde k praktikům v příštím týdnu. Zatím jsme někde kolem 30 až 35 tisíc, protože pořád není jasné, kolik si ještě druhých dávek (Moderny) stáhnou kraje,“ uvedl. 

Jaká je situace v očkovacích centrech?

Někde se ukazuje, že zájem o očkování není tak velký, jak se očekávalo. Z regionů se často ozývá, že kapacity očkovacích center jsou velké, ale zdaleka nejsou naplněny. Ředitel Polikliniky v Praze 7 Eduard Kučera to však vidí optimističtěji. Překvapil ho například zájem lidí starších 40 let. „Kolem 30 až 35 procent jsou (zaregistrováni) lidé ve věku 40 až 44 let, to znamená kategorie, o které se mluví, že nemá tolik zájem se nechat očkovat,“ řekl. 

Právě v Poliklinice v Praze 7 se má ve středu otevřít nové očkovací centrum. Z počátku bude zvládat naočkovat asi stovku lidí denně. Kučera věří, že v nejbližší době by to mohlo být až 150 podaných dávek denně, nejoptimističtější scénáře hovoří o dvou stovkách očkovaných lidí. Prozatím platí, že v Praze 7 se bude očkovat Modernou.