Omluvte se Hamáčkovi, vyzvala Maláčová. Pekarová Adamová si za slovem „vlastizrada“ stojí

Otázky Václava Moravce 9. května 2021 (1. část) (zdroj: ČT24)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) vyzvala v Otázkách Václava Moravce šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou, aby se omluvila za to, že vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nazvala vlastizrádcem. Pekarová Adamová ale uvedla, že mluvila o „vlastizrádném charakteru“ Hamáčkova chování, a za tím si dál stojí. Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová si myslí, že Hamáček by měl hlavně vysvětlit, proč vlastně chtěl do Moskvy jet, celou situaci podle ní zamotal on sám.

Po publikaci textu serveru Seznam Zprávy o tom, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) chtěl zamést pod koberec výbuch ve Vrběticích výměnou za dodávky ruské vakcíny Sputnik V, Pekarová Adamová několikrát na Hamáčkovu adresu vyřkla slovo „vlastizrada“. Šéfka TOP 09 si za svým názorem i nadále stojí. 

„Já bych na tom nic neměnila, naopak. Každý další den ukazuje, že opravdu pan Hamáček není schopen vysvětlit důvody své cesty (do Moskvy). Víme už zcela jistě, že lhal, že se jednalo o kamufláž – to potvrdilo hned několik zdrojů. Může tomu věřit jenom někdo, kdo je hluchý, slepý a další okolnosti nechce vidět,“ řekla Pekarová Adamová. 

To, že chtěl Hamáček vyměnit informace o Vrběticích za Sputnik, podle Pekarové Adamové zatím nikdo nevyvrátil. „Já jsem řekla, že je to vlastizrádného charakteru, já jsem ho nenazvala vlastizrádcem. Je ale důležité říci, kdo by měl vysvětlit tu cestu, a to je pan Hamáček. On se místo toho dále zaplétá do svých lží,“ míní. Dodala také, že svá slova o vlastizradě zpět nevezme. 

Maláčová: Omluvte se panu Hamáčkovi

„Vy jste obvinila prvního místopředsedu vlády z vlastizrady na základě lživého a vykonstruovaného článku,“ reagovala na slova Pekarové Adamové Maláčová. Dodala také, že doposud nebyly předloženy žádné důkazy. „Teď couváte z té situace na místo toho, abyste se omluvila, a točíte to kolem cesty do Moskvy. Myslím, že by bylo dobré omluvit se panu Hamáčkovi,“ vyzvala šéfku TOP 09 Maláčová. 

Podle ministryně práce to byl právě Hamáček, který okamžitě po zjištění o zapojení složek GRU do výbuchů ve Vrběticích zareagoval, a došlo k vyhoštění osmnácti diplomatů. „A proto, že k tomu nemůžete říct ani hlásku, to točíte kolem lživých věcí,“ řekla na adresu Pekarové Adamové Maláčová. 

Podle Richterové se Hamáček zapletl do výmyslů, které neobjasnil. „Největší chyba ale je, že odvolával ministra zahraničí v situaci, kdy bude třeba řešit obrovský mezinárodní skandál. Když si uvědomíte, jak významnou zemí Rusko je a jak velký dopad má na poli hybridní války, třeba i na Spojené státy americké,“ uvedla místopředsedkyně Pirátů. 

„Pan vicepremiér se nedokázal povznést nad ten osobní spor (s Tomášem Petříčkem), osobní nevraživost způsobenou tím, že proti němu (Hamáčkovi) kandidoval, či co za tím bylo,“ uvedla Richterová s tím, že šlo o velmi nezodpovědný krok. 

Piráti podle Richterové chtějí objasnit jednu věc, a to proč Hamáček chtěl jet do Moskvy. „On to neskutečně zamotával tím, že tvrdil, že tu cestu doopravdy neplánoval. To je to, co vneslo do situace naprostý zmatek a nedůvěru. Není možné se na jednu stranu vymlouvat, že to byla jenom zástěrka, a potom možná ten milion Sputniků – asi to o tom bylo,“ řekla. 

Proč musel Netolický odejít?

Jedním ze zdrojů Seznam Zpráv byl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD), který sice nepotvrdil, že by Hamáček chtěl Vrbětice v Rusku „vyobchodovat“, řekl však, že vicepremiér měl letět do Moskvy pro milion Sputniků. Hned v pátek přišla reakce – Netolický byl odvolán z dozorčí rady České pošty, aniž by to Hamáček vysvětlil. Maláčová v souvislosti s tím řekla, že Netolický se zachoval nečestně, údajně v tom, že za plánovanou cestou Hamáčka do Moskvy viděl „nějaký špatný úmysl“.

Martin Netolický byl odejit z dozorčí rady (České pošty), protože předpokládám, že pokud se k vám někdo zachová nečestně, tak s ním nechcete spolupracovat.
Jana Maláčová
ministryně práce a sociálních věcí

„To místo je určené šéfovi Asociace krajů, takže v tuto chvíli se tam nominoval (jihočeský hejtman) Martin Kuba (ODS), což je předseda (Asociace krajů),“ řekla Maláčová s tím, že odvolání Netolického není pomsta, zároveň by ale nechtěla spolupracovat s někým, komu se nedá důvěřovat. „Je to prostě to, že teď nastal správný čas k výměně,“ doplnila. 

Richterová: Pokud jde o vysvětlení, není to uzavřená věc

„Já si myslím, že ta záležitost je uzavřená, stojím pevně za Janem Hamáčkem, protože to je člověk, který velmi rázně vyřešil celý ten spor s Ruskem, okamžitě se poslalo osmnáct agentů Ruska domů. Diplomatická reakce České republiky byla velmi rázná, byla velmi rychlá a adekvátní,“ uvedla ministryně práce. 

Pro Piráty to ale uzavřená věc není, alespoň pokud jde o Hamáčkovo vysvětlení. „Co se týče reakce z hlediska celého státu, tak my pouze čekáme na to, aby to dopadlo a aby skutečně všichni ti takzvaní diplomaté odjeli,“ reagovala Richterová s tím, že pokud dotyční z ruské ambasády do konce května neodejdou, nemůže si být jistá, že se tak opravdu stane. „S největší pravděpodobností to dopadne, o tom jsem přesvědčená, ale přece jen bych nerada narušila to, aby se to opravdu stalo,“ dodala.