V pátek testy potvrdily 2161 případů covidu, nejméně ve všední den od konce září

V pátek přibylo v Česku 2161 potvrzených případů onemocnění covid-19, to je nejméně ve všední den od konce září. Oproti stejnému dni předchozího týdne byl nárůst nižší o 440 případů. Na sto tisíc obyvatel v Česku nyní připadá 139 nových případů covidu za sedm dní, o čtyři méně než předchozí den. Situace v regionech se ale značně liší. Hotové očkování proti covidu má víc než milion lidí, minimálně jednu dávku vakcíny dostalo přes dva miliony Čechů.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Počet lidí s covidem v nemocnicích dál klesá. V pátek jich bylo 2676, nejméně od první poloviny loňského října. V těžkém stavu je 527 lidí. Postupně se uvolňují i lůžka určená pro pacienty s těžkým průběhem a většina nemocnic se zvolna vrací i k neakutním operacím a dosud odkládané péči.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný člověk, kleslo poslední dubnový den z 0,87 na téměř 0,85. Pod zlomovou hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie, se drží sedmnáctý den v řadě.

Od začátku epidemie loni v březnu testy potvrdily covid u více než 1,6 milionu lidí v Česku, z toho 95 procent se mezitím uzdravilo a 29 316 lidí s prokázanou nákazou zemřelo. V dubnu podle dosavadních údajů přibylo do statistik bezmála 2500 úmrtí, to je méně než polovina oproti předchozímu měsíci. Letošní březen s víc než 5700 zemřelými se stal nejtragičtějším měsícem za dobu trvání epidemie.

  • Polsko: 349 nakažených na 100 tisíc lidí
  • Rakousko: 328 nakažených na 100 tisíc lidí
  • Německo: 324 nakažených na 100 tisíc lidí
  • Česko: 284 nakažených na 100 tisíc lidí
  • Slovensko: 140 nakažených na 100 tisíc lidí

Podíl pozitivních testů dál mírně klesá

Laboratoře provedly v pátek asi 131 tisíc testů na covid, z toho přes 17 tisíc přesnějších PCR testů, zbytek antigenních. Podíl pozitivních u preventivních testů, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu, byl podobně jako v předchozích dnech kolem 0,2 procenta.

U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, byl podíl pozitivních stejně jako před týdnem mírně pod šesti procenty. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, podíl pozitivních v pátek v mezitýdenním srovnání trochu klesl na téměř jedenáct procent.

Epidemická situace v Česku se v posledních dnech celkově zlepšuje, v jednotlivých regionech se ale stále značně liší. Na Zlínsku, kde se nyní infekce šíří nejvýrazněji, přibylo za poslední týden 243 nových případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Naopak na Chebsku je to jen zhruba 13 nově nakažených na 100 tisíc lidí za sedm dní.

Mezi kraji je situace nejpříznivější v Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském, kde se počet nových případů za sedm dní drží pod stovkou. V Praze, Pardubickém a Libereckém kraji se pohybuje kolem 110, ve Středočeském je 120. Nejhůře je na tom v přepočtu Zlínský kraj s 210 případy, i tam se ale situace oproti předchozímu dni zlepšila.

Po tomto víkendu se otevřou některé služby, v některých regionech se plně otevřou mateřské školky a prezenční výuka začne v rotačním systémům žákům druhých stupňů základních škol. Ministerstvo i odborníci ale upozorňují na to, že i kvůli novým mutacím je třeba s rozvolňováním postupovat nadále opatrně.

V Česku byly vyočkovány více než tři miliony dávek vakcín proti covidu

Ukončené očkování proti covidu mělo k pátečnímu večeru 1 006 049 Čechů, alespoň první dávku vakcíny dostalo přes dva miliony lidí. Celkový počet podaných dávek přesáhl tři miliony. Poslední dubnový den podali zdravotníci 65 331 dávek vakcín proti covidu-19, to je o asi 11 tisíc méně než v zatím rekordní čtvrtek.

V České republice se očkuje čtyřmi vakcínami, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Více než 77 procent dávek bylo od Pfizer/BioNTech. Vakcínu Johnson & Johnson, u níž se na rozdíl od ostatních používá jen jedna dávka, dostalo za týden očkování přes 4600 lidí.

V květnu očekává Česko 2,85 milionu dávek vakcíny proti covidu-19.

Očkovat se začalo koncem prosince, nejdříve přišli na řadu klienti domovů pro seniory a zdravotníci, postupně se přidávali i senioři nebo učitelé. V současné době je registrace k očkování otevřená pro všechny starší 55 let, přednost mají také mladší pacienti s vybranými nemocemi.

Od pondělí se spustí registrace pro takzvané pečující osoby, tedy lidi pobírající příspěvek na péči třetího nebo nebo čtvrtého stupně. Připravuje se také očkování pracovníků vysokých škol. Někteří senioři registrovaní především u svých praktických lékařů však stále na očkování čekají. Od července by se mohli hlásit všichni zájemci starší 16 let.

Jedenáct tisíc žáků se neúčastnilo výuky na dálku

Podle výsledků průzkumu ministerstva školství se výuky na dálku neúčastnilo 11 300 žáků veřejných základních škol a nižších tříd víceletých gymnázií, tedy asi procento. Nejvyšší podíl dětí, které se do distančního učení nezapojily, byl v Ústeckém, Karlovarském a Libereckém kraji.

Za mimořádné dotace školy dokupovaly 62 tisíc notebooků a 11 800 tabletů. Dětem ze svého celkového vybavení zapůjčily 41 tisíc zařízení. Zhruba každá sedmá škola svým žákům žádnou techniku nepůjčila.

Resort zjišťoval situaci ve všech 4102 základních školách a víceletých gymnáziích, které zřizují kraje a obce.

Češi jsou v otázce dalšího vývoje optimističtí

V české společnosti panuje dosud největší optimismus ohledně dalšího vývoje šíření nového koronaviru v zemi. Aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ukázal, že zlepšení situace nyní věří víc než tři pětiny občanů, zhoršení se obává dvanáct procent respondentů a zhruba pětina lidí očekává stagnaci současné situace. Postoj veřejnosti k dalšímu vývoji epidemické situace byl v Česku dosud nejpesimističtější loni v září.

O něco menší optimismus pak Češi projevili ve vztahu k vývoji v Evropě a nejméně optimističtí jsou v očekávání dalšího vývoje ve světě, i když i zde optimismus výrazně převážil nad pesimismem, uvedli autoři průzkumu.