Studenti se rok připravovali, úřední maturita by teď byla nefér, říká ředitel gymnázia. Šéf Scia by zkoušky zrušil

Události, komentáře: Úřední maturita – pro a proti (zdroj: ČT24)

Uvažovat o úřední maturitě je podle místopředsedy Asociace ředitelů gymnázií Alfréda Dytrta zbytečné a z pohledu studentů, kteří se na zkoušku pečlivě připravují, dokonce i nežádoucí. Ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl je přesvědčen, že je jedno, jakou budou mít letošní maturity podobu, protože celou jejich podobu považuje za anachronismus. Dytrt však míní, že debaty o změnách v maturitách jsou věc dlouhodobá, letos je potřeba vzít v úvahu i vynaložené úsilí studentů a také učitelů, kteří se na ně přese všechny překážky chystají. Debata o maturitách byla tématem Událostí, komentářů.

K dalším plošným úlevám pro maturanty vyzval školský výbor Poslanecké sněmovny a ostatně takto směřovalo i nedávné usnesení celé sněmovny. Místopředseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt je ale přesvědčen, že jakékoli další usnadňování maturit již není potřeba. Připomněl, že již nyní jsou maturity pro všechny středoškoláky velmi redukované. Zrušené jsou písemné práce z českého a cizích jazyků, redukováno je množství učiva, zbývající didaktické testy z jazyků nebudou již hodnoceny známkami, nýbrž pouze uspěl/neuspěl.

„Když maturanti – kteří jsou dospělí, umí zacházet s výpočetní technikou, jsou zodpovědní, učitelé s nimi byli v kontaktu – vynaložili určité úsilí, najednou říci, že bude úřední a celé úsilí bude vynaložené vniveč, se mně nezdá fér ani vůči maturantům, ani vůči vyučujícím,“ uvedl Dytrt, který je sám ředitelem gymnázia v Ústí nad Labem.

Ředitel Scia Ondřej Šteffl je přesvědčen, že je zcela jedno, jestli bude letos maturita úřední nebo ne. „Maturitu má každý spojenou se spoustou emocí. (…) Ale to neznamená, že je to něco fakt strašně důležitého. Jestli letos bude úřední nebo jiná maturita, za tři roky si na to nikdo nevzpomene,“ míní. Dodal, že nynější podoba maturit vychází ze vzoru starého 150 let. „Já bych ji zrušil úplně,“ podotkl.

Podle Alfréda Dytrta sice taková myšlenka nemusí být od věci, ale nikoli hned. Domnívá se, že by to byla debata na roky, ale maturovat by se mělo již velice brzy a nevidí důvod k tomu, proč by studenti neměli přijít do škol, pokud se dramaticky nezhorší vývoj epidemie covidu-19. „Úřední maturitu já osobně vidím jako nouzovou situaci, pokud by nastala s covidem. Jinak tam závažný důvod není,“ řekl.

Ani on ani Šteffl nejsou nakloněni myšlence, kterou vyslovil bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, aby se školní rok prodloužil o měsíc, aby žáci dohnali alespoň část učiva. „Za prvé se všichni třepou na to, že možná budou o prázdninách moci konečně vyjet, a za druhé si myslím, že jeden měsíc nenahradí to, co chybí,“ upozornil Dytrt.

Podle Šteffla je žádoucí něco docela jiného. „Mnohem užitečnější pro všechny děti, které dnes chodí do školy, by bylo, kdyby se epidemiologové zabývali tím, jak umožnit dětem chodit a jezdit na školy v přírodě. To je něco, co by jim pomohlo z psychických zátěží, ze sociální deprivace, ve které dlouhou dobu byly,“ je přesvědčen. Předpokládá, že by pobyt na škole v přírodě umožnil znovu navázat osobní kontakty, což dětem chybí možná více než znalosti.