Státní banka se nestihne do voleb, a to se nelíbí KSČM. Dle kritiků by zaváněla komunismem

Události: Požadavek KSČM na zřízení státní banky (zdroj: ČT24)

Komunisté nadále hrozí, že přestanou tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO). Nepřesvědčil je ani návrh na založení komerční banky v rukou státu, který jim premiér předal na středečním jednání. Nelíbí se jim hlavně fakt, že z dokumentu vyplývá, že založení státní banky se nestihne do voleb. Definitivní rozhodnutí o toleranci vlády KSČM oznámí příští čtvrtek.

O plnění podmínek toleranční dohody komunisté jednali už v lednu. Tehdejší rokování přerušili i kvůli návrhu na zřízení komerční banky v rukou státu. Ve středu od premiéra Babiše dostali konkrétní materiál, který je ale nepřesvědčil. Je prý velmi obecný. „Nejsem přesvědčen o tom, že je to materiál, který by měl sloužit k tomu, že bychom vládě ustoupili,“ podotýká předseda KSČM Vojtěch Filip.

Babiš podle informací ČT přinesl komunistům návrh na vznik takzvané Národní rozvojové banky. Ta má být postavena na základech už existující Českomoravské záruční a rozvojové banky a zaměřit se má hlavně na úvěrování firem a samospráv. Podobný návrh už projednala i ekonomická rada vlády.

Komunisté kritizují i to, že je nereálné založení nové banky stihnout do konce současného volebního období. Do parlamentních voleb zbývá půl roku. „Dojde ke změně zákona, minimálně o tom zřízení banky, ale legislativní proces je šestiměsíční, ale žádný takový zákon tu neleží,“ říká Filip.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) pandemie ukázala, že potřeba státní banky je na místě. Na dotaz, proč s tím vláda nepřišla dříve, odpověděla: „My jsme na tom pracovali nějakou dobu, to musíte připravit, vydiskutovat.“

Zavání to komunismem či 90. lety, tvrdí odpůrci

Pro vznik státní banky by mohla zvednout ruku také koaliční sociální demokracie. „ČSSD svého času taky mluvila o transformaci záruční a rozvojové banky, takže to by mohla být cesta,“ míní lídr sociálních demokratů Jan Hamáček.

Rovněž pozitivně se k návrhu staví SPD. „Zřízení státní banky, která by konkurovala komerčním bankám, navrhuji několik let. Dávala by levné úvěry, nízké poplatky a přinutili bychom komerční banky zlevnit služby,“ je přesvědčen šéf SPD Tomio Okamura.

Většina opozičních stran zastoupených ve sněmovně ale návrh kritizuje. Bankovní trh podle nich funguje dobře a nový státní peněžní ústav není potřeba. „Státní banka, to je opravdu něco, co zavání situací před rokem 89, co zavání komunistickou centrálně plánovanou ekonomikou,“ tvrdí místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček z ODS.

„My se obáváme toho, že by to mohlo skončit podobně špatně jako v 90. letech, kdy stát své banky nakonec s velkou ztrátou prodal,“ ilustruje postoj Pirátů poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Komunisté se s hnutím ANO sejdou znovu příští týden. Ve čtvrtek by měli definitivně říct, jestli jejich tolerance bude pokračovat, nebo skončí.