Ráno bylo bílé, na Šumavě spadly teploty až 20 stupňů pod nulu. Sníh ale nevydrží, brzy skončí i mrazivé noci

Až 20 stupňů pod nulu spadla teplota nad ránem v mrazových kotlinách na Šumavě. Na Březníku bylo rovných minus 20 stupňů Celsia, na dalších místech jen o málo tepleji. V části Čech navíc nasněžilo, sníh ale vesměs dlouho nevydrží, přes den bude mrznout pouze na horách.

Kolem minus 20 stupňů byly nejnižší zaznamenané teploty na Šumavě tři noci v řadě. V noci na pondělí bylo na Březníku minus 20, na Rokytské slati minus 19,4, na Jezerní slati minus 18 stupňů Celsia. Meteorologové neočekávají, že by šumavská mrazivá série pokračovala i v dalších nocích.

„Budou přecházet frontální systémy. Ranní mrazy sice ani v příštích dnech nepřestanou, ale jelikož nebude jasno, hodnoty nebudou tak nízké,“ řekla Eva Plášilová z českobudějovického pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Od severu se již v pondělí ráno začala posouvat studená fronta, s níž přichází oblačnost. Z mraků začal nad ránem padat sníh, není ho však mnoho – i na horách přibude nanejvýš kolem tří až pěti centimetrů. V hornatých regionech musí přesto řidiči počítat s tím, že jim nová pokrývka může zkomplikovat cestování. V Libereckém kraji upozorňují silničáři na nový sníh i na hlavních silničních tazích. V Královéhradeckém kraji zůstává sníh jen na vedlejších silnicích, na horách ovšem hrozí na silnicích námraza. 

Kromě hor, kde by mělo mrznout celý den, sníh dlouho nevydrží. Nejvyšší teploty by se měly odpoledne dostat 2 až 6 stupňů nad nulu.

Mrznout bude ještě v noci na úterý, přes den opět bude mírně nad nulou, v dalších dnech by se již mělo začít oteplovat, v druhé polovině týdne by mohly teploty ve dne přesáhnout plus 10 stupňů a nad nulou již bude i v noci. Zároveň ale bude počasí deštivé a obloha většinou zatažená.