Grubhoffer: Projekt české vakcíny stojí na primitivní technologii. Dát na něj čtvrt miliardy je skandál

Události, komentáře: Vývoj české vakcíny pokračuje (zdroj: ČT24)

Pokračovat ve vývoji české vakcíny je nejenom omyl, ale i skandál. Je o tom přesvědčen vakcinolog Libor Grubhoffer, který projekt kritizuje od začátku. Nelíbí se mu způsob, jakým se ho chopil tým vedený poslankyní Věrou Adámkovou (ANO) ani to, že by výsledkem měla být vakcína využívající inaktivovaný virový antigen. Libor Grubhoffer byl hostem Událostí, komentářů, rozhovor s ním vedl Martin Řezníček. Poslankyně Adámková a zástupci ministerstva zdravotnictví byli pozváni také, ale odmítli.

Jak číst poslední vývoj? Tým českých vědců na začátku prosince oznámil jistý úspěch ve vývoji prototypu, ministr zdravotnictví nicméně výzkum ukončil. Teď přichází zpráva, že na to vláda dává čtvrt miliardy korun.

Je to naprosto skandální záležitost. ‚Úspěch‘ z podzimu loňského roku vlastně úspěchem nebyl. Vakcína byla uložena doslova k ledu v nouzové situaci, protože s něčím takovým nešlo pokračovat. Nebyla to vakcína, nebyla to dokonce ani kandidátní vakcína. Byl to takzvaný inaktivovaný virový antigen, u kterého nikdy nebyly prověřeny ochranné vakcinační účinky na zvířecím modelu v preklinických zkouškách. Projekt skončil do vytracena.

Přivítali jsme v odborné komunitě, která se věnuje virologické problematice a vakcínám, rozhodnutí ministra Blatného, který na sklonku loňského roku projekt ukončil. Teď se nestačíme divit, k čemu vláda dospěla. Že 250 milionů vláda zbůhdarma slíbila bez jakékoli soutěže, bez jakékoli obhajoby, je v distribuci peněz pro vědecké výzkumy skutečně skandální záležitost.

Víte sám, že ne každý výzkum na začátku vypadá úspěšně, že je potřeba zdolávat nejrůznější překážky a na konci třeba bude něco, co bude hodnotné pro další vědce. Nepřispělo několik měsíců výzkumu k něčemu, na čem by se dalo do budoucna stavět?

Zcela určitě ne. Koncept, který ministerstvo zdravotnictví pro vývoj vakcíny zvolilo, je 70 let starý koncept z doby, kdy legendární americký virolog Salk vyvíjel vakcínu proti polio – dětské obrně. Dnes jsme ve fázi velice progresivních moderních biotechnologií, které jsou úplně jinde, než je tento přístup. To, o co se pokoušela a nedejbože bude pokoušet naše země v případě této inaktivované vakcíny, je cesta asijských výrobců, to je vakcína, kterou prodává Čína a v poslední době také Indie. Čili typicky asijská vakcína na velmi primitivní technologii.

Důvodová zpráva, se kterou jsem měl možnost se seznámit v souvislosti s obnovením tohoto nesmyslného projektu, říká, že bude schopna reagovat na nové varianty čínského koronaviru. To není pravda. Ona by musela znovu a znovu připravit velké množství virových částic příslušné varianty – například britské virulentní varianty – a pak připravit jakýsi koktejl virových částic například z brazilské, britské nebo jihoafrické varianty a doufat, že tato vakcína bude aktuální řekněme za dva roky, což už nemusí.

Proto mají dnes obrovskou výhodu genové a vektorové vakcíny, které je možné aktualizovat pouhým přeprogramováním vakcíny. To znamená vsunutím aktuálního genu pro povrchový výběžek čínského koronaviru. To je nesmírná technologická výhoda a na to se teď musí svět soustředit: Aby dokázal velmi rychle přeprogramovat vakcíny. A ne vyrábět asijské vakcíny, které vůbec nevíme, jestli budou fungovat za rok nebo za dva.

Česká republika měla vždy špičkové vědce. Je v českých silách se správným týmem, se zapojením farmaceutických firem – což byla jedna z věcí, které byly vytýkány tomuto projektu, že tam firmy nebyly – s dostatkem peněz vakcínu vyvinout, vyzkoušet, nechat registrovat. Máme na to?

Máme na to, ale otázku by bylo v případě, že bychom touto cestou chtěli jít, potřeba důkladně analyzovat. A správně jste řekl: s farmaceutickými hráči. Bez těch to nejde. Je to zase východní přístup k vědeckému podnikání, že státní kasy zaplatí všechno. To vůbec není pravda. Je to málo platné, vakcíny v sobě byznys obsahují. Jistě, s přispěním veřejných peněz je to obvyklé jako teď při vývoji několika covidových vakcín.

Intelektuální kapacitu na to naše země má. Máme několik desítek velice kvalitních lidí v oblasti virologie a mikrobiologie, o tom vůbec není pochyb. Je neuvěřitelně smutné, že vláda nepotřebuje s těmito lidmi jednat. Nikdo nebyl osloven. Projekt získala a garantuje kardioložka, která znovu a znovu přichází, pokud bude fungovat její vztah s premiérem.