Policie odhalila od začátku února stovky řidičů bez elektronické dálniční známky

Přes šest stovek pokut rozdali policisté první týden kontrol nových elektronických dálničních známek. K odhalení neplatičů jim pomohly před týdnem spuštěné kamery na mýtných branách. Od začátku února tak policisté rozdali pokuty za více než 540 tisíc korun. České televizi to potvrdil mluvčí policejního prezidia David Schön. Za jízdu po dálnici bez platné známky mohou řidiči dostat pokutu až 100 tisíc korun, přímo na místě až pět tisíc.

Od začátku února se k novému systému elektronické dálniční známky přidaly i kontroly. Už více než týden tak policie může použít kamerový systém na mýtných branách k odhalení neplatičů. Pokuty ale nechodí automaticky. I nadále je třeba vozidlo s neplatnou známkou na dálnici zastavit. „Od pondělí 1. února do neděle 7. února řešila policie celkem již 641 přestupků, za které jsme uložili pokuty v příkazním řízení v celkové částce 540 600 korun,“ uvedl mluvčí Schön.

Policie se tak zatím ve většině případů držela spodní hranice sankcí. Pokuty však mohou být vyšší.

První rok elektronicky

Dálniční známku si řidiči mohou koupit on-line od 1. prosince 2020. Spuštění systému provázely v začátcích problémy. Hned první den nebyl web několik hodin dostupný.

Elektronické dálniční známky přináší takzvané klouzavé nastavení platnosti. Nový systém umožňuje nastavit platnost známky přesně od data, kdy ji řidič skutečně potřebuje. Ceny jsou stejné a v nabídce i nadále zůstává desetidenní, měsíční a roční varianta.

Nákup se dá uskutečnit kromě oficiálního eshopu edalnice.cz i na pobočkách České pošty, čerpacích stanic ČEPRO a v kioscích. U posledních tří jmenovaných prodejních kanálů je zájem oproti eshopu výrazně nižší. Centrum dopravních informačních systémů, které za projektem stojí, nabádá k důkladnému zadávání registrační značky. Při nákupu na pobočce má zákazník čas na opravu jen 15 minut, v eshopu do začátku platnosti známky.