Výtluky na silnicích na Svitavsku způsobily už několik nehod. Silničáři se hájí, že „dělají, co mohou“

Rozbitá silnice má za týden na svědomí několik nehod. Silničáři se hájí, že „dělají, co mohou“ (zdroj: ČT24)

Problémy dělá řidičům stav silnic první třídy od Vysokého Mýta do Svitav a kolem Březové nad Svitavou. Výtluky tam za poslední týden zavinily patnáct dopravních nehod. Policisté vyzvali správu silnic k opravě vozovky. Postup silničářů se jim ale zdá pomalý.

Střídání mrazu a oblev proměnilo silnici první třídy mezi Litomyšlí a Svitavami ve vozovku řidičům i autům nepřátelskou. Správci ji teď rychle záplatují.

„Není to flikování. Ohřejeme i vozovku a asfaltová směs nová i stará se prolne, nevznikne spára, nezatéká tam voda, takže tahle oprava je velmi trvanlivá,“ vysvětluje postup oprav manažer dodavatelské firmy Hynek Schmidt.

Podobných výmolů jsou na silnici desítky. Hluboké jsou třeba osm, ale i patnáct centimetrů. „To je něco, co zažíváme po několika zimách poprvé. Prudké střídání mráz, obleva, mráz, obleva, to je něco jako dělostřelecká příprava na komunikace. Zateče voda, zmrzne a trhá. Když se to stane několikrát za sebou, tak vznikají během jedné jediné noci takové díry,“ konstatuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Jen za poslední týden policisté na Litomyšlsku a Svitavsku vyšetřovali v souvislosti s výmoly patnáct nehod a stěžovali si na špatné značení výtluků. Řidiči zase na poškozená auta.

„I písemně jsme vyrozuměli správce komunikace ŘSD, aby neprodleně odstranili závady na komunikaci. My jsme tu naši žádost museli opakovat, neboť po prvním upozornění jsme neměli pocit, že by došlo k nějakému výraznějšímu posunu,“ konstatuje Markéta Janovská z Policie ČR Pardubického kraje. Podle Rýdla se ale na opravách pracuje. „Značíme díry, opravujeme díry,“ dodává.

Výtluky teď opravují i jinde, třeba na dálnici D1. Nová mikrovlnná technologie snese mráz, ale už ne vodu. Na Svitavsku v sobotu střídavě pršelo a sněžilo, proto museli silničáři opravu během dne přerušit. Záplaty by nevydržely.