Nejsem proti ruské vakcíně, musí být ale ověřená, říká proděkan Šedo

Otázky Václava Moravce 31. ledna 2021 (2. část) (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr zdravotnictví a poradce premiéra Roman Prymula se domnívá, že Česko by si mělo, podobně jako Maďarsko, nakoupit vakcíny a nespoléhat jenom na Evropskou unii. Hovoří se například o tom, že by se mohla nakoupit zatím Evropskou unií neschválená vakcína z Ruska. Podle proděkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo by však ruskou vakcínu měli posoudit odborníci. Řekl to v Otázkách Václava Moravce.

„My potřebujeme zajistit vakcíny. Pokud ty vakcíny nebudou v režimu standardním, to znamená schválené Evropskou lékovou agenturou, tak musíme hledat jiné možnosti. Zatím se blížíme nejakým diskusím, že budeme zjišťovat, jak vypadá situace v Maďarsku,“ řekl ve středu ve vysílání ČT Prymula. Doplnil, že pokud vakcína není schválená Evropskou lékovou agenturou, je možné ji schválit v nouzovém režimu. 

„Bylo by dobré dozvědět se maximum informací o těch dalších vakcínách. Pustit se do nějakého nepřipraveného projektu, který není opřen o data, to by bylo velmi riskantní. Já bych rozhodně teď nebyl pro to, vyrazit s taškou pro vakcíny někam (jinam),“ řekl Šedo s tím, že je nutné, aby data posoudili odborníci.

Šedo ale ujistil, že není ideologicky proti vakcínám z jiných zemí, než jsou ty, které už byly v Evropské unii schválené. „Rozhodně bych ani v nejmenším nekompromitoval tuto cestu tím, že bychom sahali po něčem, co není ověřené, co není jasné a co neodpovídá našim standardům,“ řekl. 

Devět schválených vakcín proti covidu-19

Na celém světě bylo zatím schváleno devět vakcín proti koronaviru. V Evropské unii a dalších zemích získala povolení vakcína Pfizer-BioNTech, AstraZeneca a schválení v Evropě má i americká vakcína Moderna. 

Schválené vakcíny a vakcíny pro nouzové používání
Zdroj: ČT24

„Bohužel nemáme příliš dobrá data, vlastně žádná, pro ruský Sputnik. Nebylo nic publikováno, co by vypadalo spolehlivě,“ upozornil biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR a prorektor Univerzity Karlovy pro vědeckou činnost Jan Konvalinka. I v tomto případě by se raději spoléhal na Evropskou lékovou agenturu. Připomněl, že výrobce vakcíny Sputnik V už o schválení požádal. 

Také hlavní epidemiolog z IKEM Petr Smejkal uvedl, že jakmile ruskou vakcínu schválí Evropská léková agentura, tak nebude mít se Sputnikem V žádný problém.

Já mám velkou důvěru k ruským vědcům, některé z nich, kteří na tom pracovali, znám. Ti virologové jsou skvělí. Já mám ale hlubokou nedůvěru k ruským regulačním orgánům.
Jan Konvalinka
biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a prorektor UK pro vědeckou činnost

Jak to bude s očkováním dál?

Podle Smejkala se Česku zřejmě bez větších problémů podaří naočkovat zdravotníky. „Pak jsme tedy zvolili tu skupinu lidí 80 let a plus, která se snad také, ale ne úplně celá, podaří proočkovat. V tuto chvíli jsme se zastavili kvůli tomu, že nemáme vakcíny,“ upozornil. V období, kdy budou v Česku chybět vakcíny a bude se čekat na další dodávky, by se podle Smejkala mělo více testovat. 

„Opatření, která teď máme, budeme muset protáhnout, ale v tuto chvíli už připravovat testovací strategii. Pak, doufejme, že naskočí dodávky vakcín, které se schválí. Nemusíme čekat do května, já si myslím, že před Velikonocemi by se tak situace mohla zlepšít tím, že Pfizer dodá to, co měl dodat, a naskočí ty ostatní, už schválené vakcíny,“ řekl Smejkal. 

Vakcíny objednané Českem
Zdroj: ČT24