Soud v kauze sportovních dotací pokračuje, Pelta znovu odmítl vinu

Peltův soud pokračuje výslechem svědků (zdroj: ČT24)

V kauze sportovních dotací končí výpovědi svědků. Někteří bývalí úředníci ministerstva školství před soudem připustili, že systém rozdělování peněz byl chaotický a neexistovala přesná pravidla. Hlavní obžalovaný – bývalý předseda fotbalového svazu Miroslav Pelta – v úterý znovu vinu odmítl.

Po přestávce zaviněné pandemií covidu-19 soud v dotační kauze vyslýchá svědky, kteří měli s rozdělováním dotací něco společného. „Řekl bych, že probíhají standardní úkony a zatím nelze předjímat,“ uvedl Pelta k průběhu s tím, že se stále cítí nevinný. 

K soudu dorazila i exnáměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová. Podle žalobce ji Pelta uplácel a dostával se přes ní k zákulisním informacím o dotacích. Stíhán je i někdejší úředník Zdeněk Bříza.

„Zeužili svoji pravomoc, nespravovali řádně majetek, zvýhodnili některé subjekty při rozdělování těch dotací,“ uvedl už v červnu státní zástupce Ondřej Trčka.

„Kvalita úředníků byla taková, jaká byla“

U soudu teď jako svědci vypovídají lidé, kteří byli za éry ministryně Valachové u rozdělování peněz pro sport.

„Hodně si všichni stěžovali, že ne všemu úplně rozumí. Metodické i to koncepční oddělení mělo vytvořit metodiky, ale k tomu nikdy nedošlo,“ vypovídal u soudu svědek a bývalý úředník ministerstva školství Petr Holubec. „Potvrzuje se jejich nekvalifikovanost, tak jakým způsobem mohli rozhodovat dotace?“ reagoval předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

„Bylo to netransparentní, vlastně nikdo nevěděl, na základě čeho se to počítalo,“ dodal ve své výpovědi soudu Holubec. „Bohužel kvalita úředníků, které jsem měl pod sebou, byla taková, jaká byla,“ řekl obžalovaný Bříza.

Někteří svědci zmínili také úzký vztah mezi tehdejší šéfkou resortu Kateřinou Valachovou (ČSSD) a její podřízenou Kratochvílovou. Podle výpovědi státního tajemníka MŠMT Jindřicha Fryče se k sobě chovaly jako kolegyně, ale i jako kamarádky. Právě Kratochvílová mluvila podle policejních nahrávek s Peltou o tom, že na dotace použije i ministerský fond.

Citace Simony Kratochvílové
Zdroj: ČT24

Dosavadní průběh případu u soudu však komentovat nechtěla.

V kauze údajně zmanipulovaných sportovních dotací budou výslechy probíhat celý tento týden, pak přijde na řadu přehrávání policejních odposlechů. Ty považuje žalobce za klíčový důkaz.