Věřím, že Dufek najde schopnost omluvit se za slova o restauracích, uvedl Středula

Interview ČT24: Josef Středula mluví o koronaviru i Dufkovi (zdroj: ČT24)

Sněmovna poprvé v historii přerušila jednání o rozpočtu. Menšinový kabinet pro něj dosud nemá vyjednanou podporu. Návrh nemá zastání ani mezi odboráři. V Interview ČT24 o tom mluvil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Řeč přišla i na výroky odboráře Bohumíra Dufka, který prohlásil, že restaurací je v Česku moc a že trhu prospěje, když ty špatné kvůli koronaviru zkrachují. Podle Středuly si ti lidé takové zacházení nezaslouží.

Středula označil rozpočet za „virtuální“ s odhadem, že schodek nebude 320 miliard korun, ale až 460. „Ty rozpočty jsou vlastně tři. Jeden je virtuální, který teď projednává sněmovna a má deficit 320 miliard. Druhý kvazirozpočet je daňový balíček, to je dalších více než 100 miliard korun, které jdou na vrub státního rozpočtu. Třetí je národní plán obnovy, nové finanční prostředky z EU, které Česká republika ještě nevypořádala, protože budou schváleny až v dubnu,“ popisuje Středula.

Pokud chce podle Středuly dolní komora rozumět, jak budou vypadat finance v příštím roce, musí vzít v potaz tyto tři „rozpočty“. „Při diskusi, která je vedena ve sněmovně skoro nepředpokládám, že je někdo takovou konstrukci schopen složit dohromady,“ doplňuje předák odborové konfederace.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by bylo nejhorší rozpočtové provizorium. Středulu taková možnost neděsí, vláda podle něj zároveň „promrhala“ jeden měsíc, když nepředložila návrh do sněmovny do 30. září. „Vláda si posunula termín z důvodu covidu o jeden měsíc, paradoxně po krajských volbách. Ten měsíc nevěnovala přípravě, ten měsíc jen tak uplynul,“ říká předseda ČMKOS.

Za zrušení superhrubé mzdy zaplatí podle Středuly nejchudší

Středula zároveň podporuje vládu, aby pomáhala subjektům postiženým covidem. „Tady je jiná věc. Stát začal z příjmové stránky ukrajovat částku, která je ve finále asi čtvrt bilionu korun. Ale natrvalo, nejen na tu pomoc. Ta by nám vůbec nevadila. My nevíme, kdy skončí pandemie, ale ty subjekty budou potřebovat pomoc i v roce 2021,“ říká s tím, že rozpočet už teď jednoznačně dává signál, že deficit bude vyšší, a že je to důvod k pokládání si otázky, co Česko udělá s konsolidací veřejných financí.

Tématem je také zrušení superhrubé mzdy, o němž vláda tvrdí, že ve výsledku nechá lidem více peněž v kapse, budou tak více utrácet a vrátí peníze do ekonomiky. „My tomu nevěříme. Myslíme si, že takový propad zdrojů bude muset být něčím vyrovnán. A to vyrovnání zpravidla dopadá na ty nejméně finančně zdatné, kteří mají nejmenší příjmy. To je ta nejhorší situace,“ uvádí.

Středula mluví také o „novém normálu“ v ekonomice i v digitalizaci. „Došlo k velkým změnám v ekonomice. To, o čem jsme si mysleli, že je stabilní, už je velmi nestabilní,“ uvádí s příkladem cestovního ruchu v České republice, který dává práci desetitisícům lidí, ale momentálně nefunguje. Problémům čelí i navázaný průmysl, třeba výrobci letadel včetně českých subdodavatelů.

Odborářský předák zároveň pochválil podpůrný program Antivirus. „Je velká výhoda, že existuje. Kdyby neexistoval, tak tady máme úplně jiná čísla nezaměstnanosti, obrovské množství firem, které už budou před nebo v konkurzní situaci. To je myslím třeba ocenit,“ sděluje s tím, že tento program je extrémně pozitivní krok vlády, který ve světovém měřítku mohou od Česka jiní kopírovat.

Z Dufka podle odboráře dýchla 50. léta

Středula se také vyjádřil k výrokům předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka, který v televizi CNN Prima News prohlásil, že hospod a restaurací je v Česku moc a že trhu prospěje, když ty špatné kvůli koronaviru zkrachují. „Nechápu, proč by tady mělo být čtyřicet tisíc restaurací,“ řekl například Dufek s tím, že by tito lidé měli hledat práci v průmyslu.

Podle Středuly i ČMKOS byla forma nevhodná, zvlášť vůči OSVČ. Dufkovi prý nevolal. „Věřím, že v sobě najde schopnost omluvit se těm, kterým to bylo určeno. Když na vás dýchne takový ten duch 50. let 'všichni do továren', tak to stojí za opravdu upřímnou, nikoliv jen formální omluvu. Ti lidé si takové zacházení nezaslouží,“ říká Středula.