V pátek začne testování učitelů na koronavirus, některé kraje si stěžují na nepřipravenost

Události: Přípravy na testování učitelů (zdroj: ČT24)

Už od pátku má začít dobrovolné testování učitelů. Řada krajů ale namítá, že nedostaly jasnou metodiku. Například liberecký region už ví, že do konce týdne s testy nezačne. A Vysočina zase čeká na samotné antigenní sady. Ostatní kraje by měly termín dodržet.

Podle Jitky Kolínkové, která učí první třídu, je kontakt s kantorem pro děti zásadní a nechce nikoho ohrozit třeba nevědomou nákazou. „Já jsem přivítala možnost testování antigenními testy, pro svůj pocit, že neroznáším bacily, a také kvůli dětem,“ říká Kolínková, která pracuje na základní škole Velvary.

Testy zvažují i další místní pedagogové. Na základní škole ve Velvarech učí celkem 72 pedagogů, o antigenní testy má zájem zhruba polovina z nich. Podle vedení školy ale zatím nemají žádné informace o tom, jak postupovat. „Nevíme, kdy by to mělo vypuknout, jestli učitelé mají někam jet, v tu chvíli vzniká zase problém s organizací,“ popisuje ředitel Petr Došek.

Podle vyjádření Středočeského kraje dostanou školy pokyny ve čtvrtek. Jedno z odběrových míst nemocnice ve Slaném už ví, že bude učitele testovat. Bojí se ale, jestli bude stačit kapacita.

Odběrová místa ve Středočeském kraji
Zdroj: ČT24

„Část pracovní doby odběrového místa bude věnována PCR testům, část antigenním testům. Časová náročnost je velká,“ přibližuje ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček. V celém Středočeském kraji bude pro dobrovolné testování učitelů k dispozici jedenáct odběrových míst.

Na všechna by měli učitelé mít možnost se objednat na konkrétní čas předem. Na místě pak mají předložit potvrzení o zaměstnání.

Vše by mělo začít v pátek. Třeba Vysočina ale čeká na testy. Termín nestihnou ani na Liberecku, kraji vadí třeba to, že učitelé musejí za testy cestovat. „Je to zase zářný případ toho, jak vláda zaspala. Máme devět tisíc pedagogických pracovníků, pak nějakou testovací kapacitu čtyř páteřních nemocnic a jednoho soukromého zařízení,“ komentuje náměstek libereckého hejtmana pro školství Dan Ramzer (ODS).

„Ve čtvrtek budeme mít zase videokonferenci, pokud by se ukázalo, že někde chybí kapacity, tak bychom je museli vykrývat mobilními týmy nebo jinými zdroji,“ říká ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Současně Hamáček potvrdil, že dobrovolné plošné antigenní testování celé populace bude možné od osmnáctého prosince. Lidé se budou moci otestovat v krajských nemocnicích a na stávajících odběrových místech. Platit nebudou. S organizací budou pomáhat hasiči.