Kmeť odsouzený za pomoc při tunelování Oleo Chemical je na svobodě. Soud povolil předčasné propuštění

Na svobodě je Peter Kmeť odsouzený za pomoc při tunelování firmy Oleo Chemical. Rozhodnutí o podmínečném předčasném propuštění z vězení potvrdil pražský městský soud. Obchodní partner lobbisty Ivo Rittiga je obžalovaný také v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Státní zástupci se obávají, že by Kmeť mohl uprchnout.

Městský soud v Praze informoval o svém rozhodnutí dodatečně, Peter Kmeť tedy již není ve vězení. „Dne 23. října jsme potvrdili rozhodnutí soudu prvního stupně. Okamžitě jsme dali příkaz k propuštění z věznice,“ upřesnila mluvčí soudu Markéta Puci. Dodala, že součástí rozhodnutí o předčasném propuštění je pětiletá zkušební lhůta, v níž musí řádným životem prokázat, že si dřívější propuštění zasloužil.

Obvodní soud pro Prahu 4 v září konstatoval, že by Peter Kmeť mohl opustit vězení, protože splnil všechny zákonné podmínky pro předčasné propuštění. Za mřížemi pobyl dva roky ze tří, na které byl odsouzen. Podle soudce Vítězslava Rašíka „lze věřit, že zkušenost z vězeni ho přiměje k tomu, aby do budoucna žil řádným životem“.

K městskému soudu se Kmeťova žádost o podmínečné propuštění dostala, protože s rozhodnutím obvodního soudu nesouhlasil státní zástupce. „Nelze přehlédnout riziko jeho útěku, má k dispozici enormní finanční prostředky a kontakty,“ argumentoval.

Peter Kmeť je obžalován ještě v dalších dvou kauzách, a to v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik a v případu zpronevěry, která souvisí s pronájmem prostor v metru. K novým obžalobám ale soudy při rozhodování o předčasném propuštění nepřihlédly vzhledem k presumpci neviny.

V kauze Oleo Chemical byl Kmeť potrestán za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Justice dospěla k závěru, že smlouva o poradenství mezi jeho karibskou společností Cokeville Assets a Oleem byla fiktivní a umožnila vyvedení peněz z petrochemické firmy. Akcionářům firmy tak vznikla téměř dvacetimilionová škoda.

Vedle tříletého odnětí svobody uložily soudy Kmeťovi i peněžitý trest ve výši jednoho milionu korun, který už zaplatil. Kmeť podal po vynesení pravomocného rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu, vinu popírá.