Hladiny řek dál klesají, situaci může ale na některých místech zkomplikovat déšť

Hladiny vodních toků, které se zvedly po úterním a středečním vydatném dešti, dál klesají. Na některých místech jejich snižování ale brzdí další deště.

V Jihomoravském kraji platily v sobotu večer už pouze tři druhé povodňové stupně značící pohotovost. Na řece Moravě ve Strážnici hladina klesá, v Lanžhotě se přechodně dostala znovu na třetí stupeň, setrvalý stav hladiny je na Svratce v Brně-Poříčí. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Hasiči stále ještě vyjíždějí k událostem souvisejícím s deštěm a „velkou vodou“, ve Veselí nad Moravou likvidovali olejovou skvrnu.

V kraji vydatně pršelo celé úterý i středu, místy také v pátek a v noci na sobotu. Očekává se další déšť. Na Moravě ve Strážnici a v Lanžhotě ještě v pátek večer platil třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Ve Strážnici hladina klesla na druhý stupeň v sobotu nad ránem, ve 14:20 dosahovala 635 centimetrů se sestupnou tendencí. Druhý stupeň se vyhlašuje při dosažení 600 centimetrů, třetí při 660 centimetrech. 

V Lanžhotě se Morava na druhý stupeň dostala ještě před půlnocí, v sobotu dopoledne ale po poklesu začala mírně stoupat. Kolem poledne se hladina znovu pohybovala těsně na třetím povodňovém stupni, aktuálně opět klesá. V 19:10 byla na 523 centimetrech. Druhý povodňový stupeň se v místě vyhlašuje při dosažení 460 centimetrů, třetí při 530 centimetrech. V Lanžhotě přitom mohla Morava stoupnout více, vodohospodáři ale část vody z řeky nad Lanžhotem odpouštějí do lužních lesů obory Soutok. 

Druhý povodňový stupeň přetrvá na Svratce v Brně-Poříčí. Hladina v 19:20 dosahovala 173 centimetrů, stav se od pátečního odpoledne téměř nezměnil. Tok je ale ovlivněný manipulacemi na Brněnské přehradě.

Na prvním povodňovém stupni, který značí bdělost, byla kolem 19:30 Trkmanka ve Velkých Pavlovicích, Dyje na Nových Mlýnech a v Ladné, Svratka ve Veverské Bítýšce a v Židlochovicích, Svitava v Letovicích a Bělá v Boskovicích. Hladiny jsou buď setrvalé, nebo klesají. 

„Podle předpovědi ČHMÚ se bude na našem území ještě vyskytovat déšť. V důsledku předpokládaných srážek a nasycení velké části povodí nelze vyloučit opětovné vzestupy hladin v zasažených oblastech,“ upozornil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Ve Veselí nad Moravou hasiči v sobotu odpoledne vyjížděli k olejové skvrně, která se táhla směrem od jezu asi 300 metrů po proudu. „V místě jsme postavili nornou stěnu, skvrnu jsme posypali plovoucím sorbentem,“ řekl mluvčí hasičů Petr Příkaský. Pracovní teorie hasičů na místě podle něj je, že k jezu kvůli velké vodě doplaval zřejmě nějaký kanystr, který se otevřel. Nad jezem totiž skvrna nebyla.

Pro okolí Břeclavi, Hodonína a Veselí nad Moravou platí až do odvolání povodňové ohrožení. Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny. Stejná výstraha s nižší mírou ohrožení platí i v okolí Brna a na jih od Brna.  

Třetí stupeň už neplatí nikde

Také v Moravskoslezském kraji už na žádném z míst neplatí třetí stupeň povodňové aktivity. V sobotu v podvečer byl druhý stupeň na řece Opavě v Děhylově. Hladina ale po centimetrech i nadále klesá, řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

„První stupně povodňové aktivity máme na osmi místech. Nezahrnujeme tam první stupně pod přehradami, které vznikají řízeným odpouštěním vody,“ řekla Vlčková. Dodala, že v noci by měl ustávat déšť a situace by se tak dále měla uklidňovat.

Kvůli vydatnému dešti jsou hlavně na Opavsku stále neprůjezdné některé silnice. Už v pátek byl zprovozněný nájezd na dálnici D1 u Vrbice na Karvinsku, který ve středu zaplavila voda a musel být zavřený. V sobotu dopoledne byla opět otevřena i cesta mezi Hlučínem a Děhylovem, informovalo o tom město Hlučín na webových stránkách. „S ohledem na snížení vodního toku Opavy a snížení hladiny Hlučínského jezera je dopravní komunikace mezi Hlučínem a Děhylovem znovu otevřena.“

Kvůli dešti museli hasiči v týdnu odčerpávat vodu především ze sklepů i lagun nebo odstraňovat polámané stromy, voda však zaplavila také silnice. 

Uklidnění na Olomoucku i Pardubicku

Na řece Moravě v Olomouci už neplatí žádný ze tří stupňů povodňové aktivity. V sobotu v podvečer tam klesla její hladina pod první stupeň značící bdělost. Ten platí ještě na čtyřech vodních tocích v regionu, na Přerovsku to je Romže v Polkovicích a Olešnice v Kokorách, na Prostějovsku pak Blata v Klopotovicích a Hloučela pod vodní nádrží Plumlov. Také tam však hladiny postupně klesají. Na některých místech Olomouckého kraje však znovu prší, podle vodohospodářů mohou v zasažených oblastech opět stoupat hladiny.

Situace se lepší také na řece Moravě v Otrokovicích na Zlínsku, kde už neplatí žádný ze tří stupňů povodňové aktivity. V sobotu odpoledne tam klesla její hladina pod první stupeň značící bdělost, který je nadále v platnosti na Moravě v Kroměříži a také Spytihněvi na Zlínsku. Na některých místech Zlínského kraje znovu prší, podle vodohospodářů může v zasažených oblastech docházet k opětovnému vzestupu hladin.

V Pardubickém kraji se hladiny rozvodněných řek dál snižují. Druhý povodňový stupeň platí jen na Loučné v Dašicích, kde byl do půlnoci stupeň třetí. Nad běžnými stavy jsou i další vodní toky. Stav bdělost plat na Loučné v Litomyšli a Cerekvici nad Loučnou a Chrudimce v Padrtech. Přetrvává také na Novohradce v Úhřeticích a Jevíčce v Chornicích.

Výstraha ČHMÚ před druhým stupněm povodňové aktivity platí až do odvolání nadále pro Pardubicko a dále regiony Břeclav, Hodonín a Veselí nad Moravou v Jihomoravském kraji a Hlučínsko v Moravskoslezském kraji.

„Očekáváme poklesy hladin rozvodněných toků postupně pod, nebo k nižším úrovním stupně povodňové aktivity,“ uvedli meteorologové. První povodňový stupeň, tedy bdělost platil v sobotu odpoledne asi na třicítce míst.

V Královéhradeckém kraji je první povodňový stupeň pouze na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí.