Vznikající koalice v Pardubickém kraji si rozdělila posty v radě

Vznikající koalice v Pardubickém kraji si rozdělila posty v radě. Dominovat v ní bude uskupení 3PK vedené Martinem Netolickým (ČSSD) a ODS, které si rozeberou po třech postech. Netolický přitom obsadí post hejtmana. Dvě místa v radě získá Koalice pro Pardubický kraj a jedno STAN. Koaliční smlouva bude podle informací ČT podepsána v pátek 9. října.

Koalice 3PK –⁠ Pro prosperující Pardubický kraj, která zastřešila sociální demokraty a nezávislé kandidáty, získá vedle postu hejtmana také resorty školství a životního prostředí. Netolického v radě z jeho uskupení doplní Josef Kozel a Miroslav Krčil.

ODS, která má stejně mandátů, bude mít v osobě Michala Kortyše prvního náměstka hejtmana a také radního pro dopravu. Alexandr Krejčíř obsadí post radního pro majetek a sport. Ladislav Valtr se pak bude věnovat regionálnímu rozvoji.

Zdravotnictví bude agendou Michaely Matouškové z hnutí STAN. Koalice pro Pardubický kraj si rozebere resorty sociální péče (Pavel Šotola) a investic – ten bude řídit Roman Línek z pozice náměstka hejtmana. 

  • Martin Netolický (3PK) – hejtman
  • Michal Kortyš (ODS) – 1. náměstek a doprava
  • Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj) – nám. pro investice
  • Michaela Matoušková (STAN) – náměstek pro zdravotnictví
  • Josef Kozel (3PK) – radní pro školství
  • Miroslav Krčil (3PK) – radní pro životní prostředí
  • Alexandr Krejčíř (ODS) – radní pro majetek, sport
  • Ladislav Valtr (ODS) – radní pro regionální rozvoj
  • Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj) – radní pro sociální péči

Ke kompromisu musí být vůle, odmítl Netolický, že by obešel vítěze

Volby v Pardubickém kraji vyhrálo hnutí ANO s jedenácti mandáty. Podobně jako před čtyřmi lety však zůstane v opozici, ve které bude ještě s Piráty. Ti získali sedm mandátů. Staronový hejtman Martin Netolický však v Interview ČT24 odmítl tezi o obcházení vítěze. „Je otázka, co je vítěz. Pokud nemáme systém přímé volby, tak se hledá kompromis a ten kompromis musí chtít někdo sestavit. Nezaznamenal jsem, že by vůči hnutí ANO panovalo nadšení současných koaličních stran,“ podotkl. Naopak vzájemnou dosavadní spolupráci v koalici, na kterou má ta nová složením navázat, označil za velmi harmonickou. 

Ve srovnání s minulými volbami přitom ANO vyhrálo s větším náskokem, přesto druhé místo pro kandidátku vedenou dosavadním sociálnědemokratickým hejtmanem Netolickým bylo pro ČSSD nejsvětlejším momentem letošních krajských voleb.

Martin Netolický v Interview ČT24: Překvapuje mě, s čím ČSSD ve vládě souhlasí (zdroj: ČT24)

Netolický v Interview ČT24 odmítl, že by se snažil při skládání kandidátky, která šla do voleb jako 3PK, svou mateřskou stranu upozadit. Zdůraznil, že letošní volební projekt připravoval dva roky. „Tyto projekty musí schválit předsednictvo. Není to tak, že si Netolda řekne – a bude to tak,“ poznamenal. Připustil však, že strana, která obecně ve volbách utrpěla těžkou porážku a v některých krajích nově vůbec nebude zastoupena, potřebuje modernizaci.

„V lidech je zakořeněna záležitost, že je to soc-dem. Já jsem se domníval, proč bychom se nemohli jmenovat Soc-dem? To nebylo přijato, protože máme konzervativní část, která na této značce lpí. Ale značka je pošramocena různými kauzami,“ podotkl Netolický. K tomu, aby sestavili kandidátky s jinými názvy, inspiroval v letošních volbách i lídra v Královéhradeckém kraji, kde skončila tato kandidátka poměrně úspěšně a získala čtyři mandáty.

ANO v Pardubickém kraji letos získalo jedenáct mandátů, 3PK a koalice ODS a TOP 09 po osmi. Čtvrtá Koalice pro Pardubický kraj má sedm mandátů a shodné zastoupení v zastupitelstvu získali i Piráti. Na šesté pozici skončil STAN se čtyřmi zastupiteli.

Pozn.: V článku bylo původně chybně uvedeno, že v radě zasedne za uskupení 3PK Pavel Havíř. Post radního pro životní prostředí ale obsadí Miroslav Krčil. Za chybu se omlouváme. (Opraveno v úterý 6. 10. 2020 14:50)

obrázek
Zdroj: ČT24