Vystrčil ocenil svého předchůdce Kuberu, senátní medaile dostali i zpěváci a biskup Malý

Zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) vyznamenal jeho nástupce Miloš Vystrčil (ODS) pamětní medailí ke Dni české státnosti. Medaili udělil také pomocnému pražskému biskupovi Václavu Malému, zpěvákům Pavolu Haberovi a Magdaleně Kožené a členům skupiny Spirituál kvintet a dalším osobnostem – celkem je vyznamenaných 27.

Senátní medaile jsou stříbrné a podle Miloše Vystrčila jsou také jejich laureáti „živoucím stříbrem České republiky“ – příkladem odolnosti, nezlomnosti důvěry i sebedůvěry. „Za stříbrnou medaili si nic nekoupíte, ale pomůže tomu, abyste pomáhali v zemi budovat důvěru a sebedůvěru,“ řekl jim druhý nejvyšší ústavní činitel.

Za Jaroslava Kuberu, který náhle zemřel letos v lednu, převzala medaili vdova Věra Kuberová. Podle Vystrčila prokazoval dlouholetý primátor Teplic a člen horní parlamentní komory mimořádnou politickou odvahu, zasloužil se o rozvoj regionální politiky i o parlamentní demokracii. Kubera podle svého nástupce v čele Senátu také ukázal, že „je správné a potřebné se chovat jinak, než si myslí jiní představitelé státu“. Jaroslav Kubera loni začal připravovat návštěvu Tchaj-wanu, kam nakonec odcestoval až Vystrčil.

Nynější předseda Senátu také předal Věře Kuberové nejvyšší tchajwanské vyznamenání, které obdržel její manžel od tchajwanské prezidentky. „Jsem ráda, že manžel byl vyznamenán těmi správnými lidmi. Jsme demokratický a svobodný stát a manžel za tím stál do posledního dechu,“ uvedla Kuberová, která naopak odmítla převzít vyznamenání od prezidenta republiky, jenž chtěl ocenit zesnulého šéfa Senátu 28. října.

27 oceněných

Václav Malý dostal senátní medaili za „nezdolný protikomunistický odboj a dlouhodobou podporu dodržování lidských práv a úsilí a péči o svobodu a demokracii“. Oceněni byli rovněž Miroslav Kasáček a Luděk Navara za badatelskou a publicistickou činnost při odhalování komunistické minulosti a dlouholetý představitel Konfederace politických vězňů Leo Žídek.

Členové skupiny Spirituál Kvintet včetně zesnulého Dušana Vančury dostali medaile za zásluhy v oblasti hudby a celoživotní mimořádnou podporu svobody a umění. Uznávaná pěvkyně Kožená obdržela ocenění i jako zakladatelka Nadačního fondu na podporu základních uměleckých škol. Slovenský zpěvák, skladatel a producent Habera byl oceněn za mimořádné zásluhy při výchově mladých hudebních talentů.

Medaili převzal také podnikatel Tomáš Vondráček, který letos uspořádal hackathon, jímž chtěl rychle vytvořit alternativu ke státem připravovanému e-shopu na elektronické dálniční známky, majitel dřevařské firmy Libor Burian, zakladatel českého antarktického výzkumného programu Pavel Prošek a autor Velké encyklopedie her a skautský vedoucí Miloš Zapletal.

Jana Pňakoviče a jeho stejnojmenného syna potom Miloš Vystrčil vyznamenal za mimořádnou rozhodnost a obětavost při záchraně života. Loni v říjnu v Praze zachránili život muži, který dostal infarkt a zůstal ležet na kraji silnice. K oceněným patřili také profesor Pavel Drábek, který se věnuje teorii nelineárních diferenciálních rovnic, Dalimil a Hana Dvořákovi, jejichž nadace podporuje mladé vědce v oblasti chemie, nebo profesorka Libuše Hrabová, která se specializuje na dějiny Polabských Slovanů

Někdejší ředitelka radotínského gymnázia Drahomíra Irglová dostala medaili za celoživotní pedagogickou činnost a odvahu při podpoře studentů. Oceněn byl rovněž Jan Lorman, zakladatel sdružení Život 90 se zaměřením na pomoc seniorům.

  • Libor Burian (podnikatel, mecenáš)
  • Pavel Drábek (matematik)
  • Hana Dvořáková a Dalimil Dvořák (chemici, zakladatelé nadace na podporu mladých vědců)
  • Pavol Habera (zpěvák)
  • Libuše Hrabová (historička)
  • Dahomíra Irglová (pedagožka, ředitelka gymnázia)
  • Miroslav Kasáček a Luděk Navara (publicisté)
  • Magdalena Kožená (zpěvačka, zakladatelka fondu podporujícího ZUŠ)
  • Jaroslav Kubera in memoriam (předseda Senátu, dlouholetý primátor Teplic)
  • Jan Lorman (zakladatel sdružení Život 90 na pomoc seniorům)
  • Václav Malý (pomocný biskup pražský, chartista)
  • Jan Pňakovič a Jan Pňakovič ml. (zachránci muže s infarktem)
  • Pavel Prošek (antarktický výzkumník)
  • Richard Smola (oběť komunistických perzekucí podporující další politicky pronásledované)
  • Spirituál kvintet (folková hudební skupina)
  • Tomáš Vondráček (podnikatel)
  • Miloš Zapletal (skaut, autor Velké encyklopedie her)
  • Leo Žídek (politický vězeň z 50. let)
Držitelé senátní medaile
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK