Potrvá dva měsíce, než budou počty případů covidu přijatelné, tvrdí Prymula. Plánuje opatření omezující shromažďování

Tisková konference ministra zdravotnictví Romana Prymuly (zdroj: ČT24)

Příští týden budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) vydána další opatření omezující shromažďování. Dotknou se podle něj hlavně volnočasových aktivit, nikoliv ekonomiky. Většina okresů je na takzvaném semaforu, který určuje riziko nákazy v regionech, na druhém, oranžovém stupni. Hlavní město zůstává červené.

„Opatřeními, která jsme udělali, jsme schopni reprodukční číslo srazit někam k 1,2. Ale potřebujeme ho dostat pod jedna,“ řekl Prymula. Nyní je reprodukční číslo, které udává, kolik lidí infikuje jeden člověk s nákazou, 1,4. Reprodukční číslo pod jedna znamená, že počet nakažených se bude snižovat.

Prymula připomněl, že některé země, například Británie, mají povoleno shromažďování jen do šesti lidí. Podobné počty jsou podle něj i v jiných zemích. V Česku se podle něj bude omezovat počet lidí při volnočasových aktivitách nebo aktivitách, které nejsou zásadní.

Opatření dopadající na ekonomiku neplánuje. „Pokud bychom zavřeli restaurace, tak by se stejné aktivity přesunuly do domácností, což by bylo ještě horší, protože tam by neplatila vůbec žádná omezení,“ dodal.

Restauracím a barům už ministerstvo nařídilo mít zavřeno mezi 22:00 a 06:00 a omezit počet hostů počtem míst k sezení. Mimořádné opatření zatím platí do 7. října. Resort to zdůvodňuje tím, že lidi v nich jsou pod vlivem alkoholu více v kontaktu a nedodržují rozestupy.

Například v pražském podniku Zlý časy odhadují, že jim tržby klesnou o 20 až 30 procent. Už teď jsou přitom zhruba na polovine oproti loňskému září. „Doufáme v to, že třeba listopad, prosinec už bude o něco lepší, prosinec je vždycky taková slast pro nás, protože jsou vánoční večírky,“ řekla výčepní Kateřina Knapová

Dodržování nařízení

Roman Prymula v pátek také uvedl, že se o jeden z pražských klubů zajímá policie. Od pondělí se tam měl každou noc natáčet film, kde měli lidé hrát návštěvníky. „Beru to skoro jako výsměch těm opatřením, protože celé noci ten klub vrátit do podoby jak kdyby byl otevřen s konzumací, tancem a podobně, to je nežádoucí,“ řekl Prymula. Následně klub na sociálních sítích informoval o odsunutí akce.

Události: Opatření v souvislosti s koronavirem (zdroj: ČT24)

Na některých místech v zemi ve čtvrtek večer probíhaly namátkové kontroly dodržování opatření. Třeba v Českých Budějovicích žádné porušení nezjistili. V Ostravě se na ně zaměří o víkendu. „Budeme spolupracovat s Policí ČR a zvýšíme výkon služby na ulici Stodolní, ale i v dalších částech města,“ přiblížil mluvčí Městské policie Ostrava Jindřich Machů.

Že se nebudou zavádět další ekonomická opatření, doufá i premiér Andrej Babiš (ANO). Nepočítá s tím, že by podnikatelům, kteří teď musejí mít omezený provoz, stát opatření kompenzoval. „V této chvíli jsme se o tom nebavili, je to opatření na 14 dní, takže doufejme, že to nepotrvá déle,“ uvedl Babiš v rozhovoru pro Českou televizi.

Nová mimořádná opatření nebude ministerstvo podle Prymuly vydávat každý den či dva, ale s většími rozestupy. Je podle něj třeba čas, aby bylo možné zjistit, jestli se na vývoji epidemie projevila. Navíc je chce předem probrat s ministry a vedením Prahy.

I přes chystané zpřísnění opatření ale Prymula uvedl, že nárůst počtu nových případů nemoci covid-19 z minulého týdne, který byl exponenciální, nyní zpomalil. Než budou počty případů covidu přijatelné, ale bude podle šéfa resortu trvat ještě dva měsíce. Období nárůstu a poklesu skončí v polovině roku 2021, uvedl.

Páteční ředitelská volna

Část žáků v pátek na výzvu ministra zdravotnictví nemusela do školy. Podle Asociace ředitelů základních škol ale volno vyhlásilo jen zhruba 15 procent zařízení. Roman Prymula si ale myslí, že i jeden den by v současné situaci hrál roli a že je škoda, jak málo škol výzvu vyslyšelo.

Například v základní škole Klegova v Ostravě-Hrabůvce nechtějí ztratit ani jeden den výuky. „Nevíme, jak ta situace bude vypadat dál, kdy školy budou definitivně uzavřeny a budeme muset najet na distanční výuku,“ říká ředitel Aleš Vodička.

To v pražské základní škole Ohradní volno vítají. Už víc než dva týdny tu mají neustále aspoň jednu třídu v karanténě. „Přestože roušky první stupeň nenosí v hodinách, tak jsme každý den posílali minimálně 10 až 15 žáků domů s nějakými zdravotními obtížemi,“ popsala ředitelka Eva Smažíková. V pátek tady otevřeli jen družinu. Z dvou set dětí, které jsou do ní přihlášené, jich přišlo deset.

Otázku, kdo se postará o děti, ale rodiče neřeší jen v případě ředitelského volna. Přibývá také škol, které jsou kvůli nákaze koronavirem uzavřené. Napříč Českem jich je teď víc než sedmdesát.

Události: Část škol vyhlásila ředitelské volno (zdroj: ČT24)

Nejistotu v tomto ohledu pociťují rodiče dětí. Zatímco na jaře platily pro ošetřovné speciální podmínky, teď trvá devět dní. Ministryně práce a sociálních věcí chce dávku prodloužit na celou dobu karantény nebo výuky na dálku. A také zvýšit věk dětí z deseti na třináct let. Ani v pátek ale vláda ke shodě nedošla.

„Nemůžeme nechat rodiče bez příjmu. Co mají dělat, když bude zavřená škola nebo když jejich dítě z důvodu karantény nebo nemoci do školy nemůže a to devítidenní ošetřovné už je vyčerpané?“ komentovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) zatím taková změna není na stole. „Nemůžeme ohrozit nemocnice, firmy, které musí produkovat,“ uvedla. Argumentuje také tím, že na plošné zavírání škol zatím nedošlo

Semafor je oranžový, Praha zůstává červená

Většina okresů na mapě hodnotící regiony podle rizika nákazy je oranžová, což značí druhý stupeň nebezpečí. Praha zůstala červená, tedy nejrizikovější, zhruba 20 okresů je zelených v prvním stupni. Ministr zdravotnictví při představování aktualizované verze semaforu zopakoval, že pokud by se mapa zbarvila do jedné barvy, bude nesmyslné jej dále publikovat.

V Praze se nákaza šíří v řadě případů komunitně a nedaří se trasovat konkrétní zdroj, řekl Prymula. „V Praze se snažíme systém restartovat tak, abychom byli adekvátně schopni dotrasovat kontakty v podstatně větší míře, než tomu bylo v uplynulých týdnech, kdy zpoždění bylo poměrně vysoké,“ uvedl. Podle něho se zvyšuje počet lidí v call centrech, ze současných 600 osob by se na trasování v Praze mělo v brzké době podílet 850 lidí. Ani tento počet není podle Prymuly konečný.

Většina okresů na mapě hodnotící regiony podle rizika nákazy je oranžová, což značí druhý stupeň rizika.
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Pošta vyndá roušky z papírových obálek

Prymula na tiskové konferenci také avizoval, že na webu České pošty budou zveřejněny informace o tom, jakým způsobem mají lidé prověřit, jestli byly roušky od státu při doručování poškozeny.

Roušky a respirátory, které chce vláda rozeslat zdravotně postiženým, už nebudou podle Prymuly distribuovány v papírových obálkách. „Roušky budou profesionálně přebaleny tak, aby už neodcházely v papírových obálkách,“ ujistil ministr.

Pošta totiž v minulých dnech distribuovala roušky a respirátor lidem starším 60 let, ústenky byly z balení po 50 kusech rozdělovány a vkládány do obálek po pěti. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv tak pošta porušila zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků. Ty lze distribuovat jen v ochranných obalech a s informací od výrobce. Pošta měla do tří dnů přijmout nápravná opatření.