Vysočina požádá armádu o pomoc. V humpoleckém domově pro seniory potřebuje dvanáct vojáků

Události v regionech: Vysočina chce pomoc od armády (zdroj: ČT24)

Kraj Vysočina požádá armádu o pomoc v péči o klienty domova pro seniory v Humpolci na Pelhřimovsku. Na jednom z oddělení tam totiž koronavirem kromě klientů onemocněla také většina zaměstnanců. Po jednání krajské bezpečnostní rady to uvedl tamní hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Podle něj bude kraj na výpomoc potřebovat asi dvanáct vojáků.

V humpoleckém domově zřizovaném krajem se podle krajské hygienické stanice nakazilo koronavirem 23 klientů a 18 pracovníků. Ředitel domova Petr Vaněk už dříve uvedl, že na zasaženém oddělení je celkem 19 pracovníků. Podle Běhounka se o klienty zatím starají pracovníci z jiných oddělení a zájem má také osm dobrovolníků. Domov jim jako odměnu nabízí tři tisíce korun za směnu.

„Hledáme řešení, ovšem dlouhodobě to nejsme schopni asi zajistit,“ řekl Běhounek. Vojákům je kraj připravený zajistit stravu i ochranné osobní pomůcky. Podobné podmínky podle hejtmana měli i v soukromém Alzheimercentru Jihlava, kde pomáhali v první polovině srpna. 

Bezpečnostní rada kraje, která znovu zasedne v pátek, se v pondělí zabývala také možností spolupráce s Akademií věd při vyhodnocování odběrů vzorků na covid-19. Kapacity laboratoří v kraji jsou už nedostatečné. Akademické laboratoře zvládnou vyhodnotit až pět tisíc testů denně, zatím podle Běhounka není vyjednané, kolik z toho by mohlo být pro Vysočinu.

Vzorky odebírá všech pět krajem zřizovaných nemocnic a také zdravotní záchranná služba. Podle náměstka hejtmana pro sociální věci Pavla Fraňka (ANO) se bude tento týden školit zdravotnický personál ze všech 20 krajem zřizovaných pobytových sociálních zařízení, aby mohli v budoucnu odebírat vzorky klientů i zaměstnanců přímo v zařízeních. Cílem je ulevit odběrným místům v nemocnicích i výjezdové sanitce krajských záchranářů.

Vysočině roste počet nakažených

V kraji v posledních dnech nemocných výrazně přibylo. Vedle seniorského zařízení v Humpolci je zasažen i domov pro seniory v Třebíči a několik základních a středních škol. Zpřísnění protiepidemických opatření se v kraji zatím neplánuje.

Vzhledem k velkým počtům nemocných a jejich kontaktů také krajská hygienická stanice musela odmítnout žádost pražských kolegů o pomoc. „Bohužel jsme museli tu pomoc odmítnout, i když jsme ji nedávno Moravskoslezskému kraji ještě poskytli, když nás požádali,“ dodala v pondělí Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru krajských hygieniků.