Náměstek jihočeské hejtmanky má koronavirus. Celá rada včetně hejtmanky je v preventivní karanténě

Události: Šíření koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

U náměstka jihočeské hejtmanky Jaromíra Nováka (ČSSD) se potvrdila nákaza koronavirem. Celá rada včetně hejtmanky tedy musela do preventivní karantény. Testy mají v pondělí a v úterý. V Česku za pondělí přibylo k 18. hodině 220 potvrzených případů covidu-19. Aktuálně nemocných je 8184, hospitalizovaných je 214. Očkování proti covidu-19 by měli dostat nejdřív senioři, lidé s chronickými onemocněními, zdravotníci z nemocnic, záchranáři a klienti i personál sociálních služeb. Ve druhé etapě by pak měli následovat členové vlády, krizových štábů či integrovaného záchranného systému. Stát jim vakcínu uhradí.

On-line přenos
Šíření koronaviru - září
21:38
Česko

V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

20:35
Česko

Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

20:00
Česko

Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Ostatní zájemci o vakcínu by přišli na řadu později, očkování by si platili. Vyplývá to z návrhu očkovací strategie, kterou zveřejnilo na svém webu ministerstvo zdravotnictví. Podle materiálu by vakcína mohla být příští rok a Česko ji v první vlně chce pořídit pro 3,5 milionu lidí.

„Přes tlak a snahy o rychlý vývoj vakcíny je realistické počítat s případnou registrovanou vakcínou nejdříve ke konci roku 2020 a dostupností v roce 2021. Klíčovým momentem pak je, za jak dlouho bude vakcína dostupná k použití v Česku,“ uvádí čtyřstránková strategie. Zmiňuje čtyři nejnadějnější preparáty. Poukazuje ale i na to, že očkování nejdřív nebude pro děti. Klinické hodnocení vyvíjených vakcín se totiž zatím provádí jen u dospělých.

Strategii vytvořily společně ministerstvo zdravotnictví, Česká vakcinologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a Národní imunizační komise České republiky. Podle návrhu by se lidé mohli nechat očkovat v ordinacích praktiků, ve vakcinačních centrech nemocnic a zdravotních ústavů.

Počítá se s třemi etapami. „V návaznosti na dostupnost registrované vakcíny v Česku je možné plánovat očkování v několika etapách podle množství dávek vakcíny, které se podaří zajistit,“ stojí ve strategii.

Očkování bude dobrovolné. V první etapě by ho podstoupili lidé nad 65 let, pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí, vysokým tlakem, chorobami srdce, těžkou obezitou, onkologickým onemocněním, chorobami ledvin a jater, vážnou cukrovkou či po transplantaci.

Do první skupiny patří také zdravotníci z jednotek intenzivní péče, pohotovostí, záchranné služby, plicních oddělení a také hygienici a laboranti i personál a klienti sociálních služeb.

Ve druhé etapě má být očkování pro praktiky, zubaře, farmaceuty, hasiče a policisty, energetiky, členy vlády a krizových štábů. Obě etapy by měl uhradit stát. Třetí etapa pak bude pro všechny ostatní zájemce, kteří si očkování budou ale platit už sami. Vedle ambulancí a nemocnic se mohou nechat naočkovat i v soukromých centrech.

Celá jihočeská rada je v karanténě

Náměstek jihočeské hejtmanky Jaromír Novák má nemoc covid-19, celá rada včetně hejtmanky Ivany Stráské tak putovala do preventivní karantény. Někteří absolvovali testy v pondělí, další je podstoupí v úterý. Ve čtvrtek by mělo zasedat krajské zastupitelstvo, možné ale je, že bude zrušeno. 

Hejtmanka půjde na test v úterý. Zdrojem nákazy byl podle ní krajský úředník, který se zúčastnil jednání radních a pak měl ještě schůzku se dvěma náměstky. „Ti šli na testy a jeden z nich je pozitivní. Bude další epidemiologické šetření. Dnes (v pondělí - pozn. red.) jsme si dali poradu videokonferenčně, abychom se nesetkali, preventivně pracujeme z domova. Já a ještě další dva kolegové jdeme na test zítra. Běží nám karanténa. Musíme se chovat tak, abychom neohrozili ostatní, budeme úřadovat přes techniku,“ řekla Stráská.

Nejhorší ze všech nedělí

V Česku v pondělí přibylo do 18:00 220 potvrzených případů covidu-19 na 28 374 od začátku pandemie . Aktuálně nemocných je 8184, hospitalizovaných je 214. Nedělní nárůst počtu případů s covidem-19 byl sice nejnižší od začátku září, nebyl však nejnižší za týden – v pondělí byl růst nižší – a šlo o nejhorší nedělní výsledek od rozšíření pandemie do České republiky. Zhruba čtvrtinou k nedělnímu růstu přispěla Praha, kde se podle údajů městské hygienické stanice potvrdil covid-19 u 103 lidí.

Hlavní město se jako region, kde je epidemiologicky nejhorší situace, připravuje na nová opatření proti šíření covidu-19. Od středy budou povinné roušky v obchodech a na noc se budou zavírat restaurace a bary.

V Praze se relativní počet nakažených za týden zvýšil na 72 na sto tisíc obyvatel, nejde však o momentálně nejhůře zasažených region v Česku. Nejvyšší nemocnost je aktuálně v okrese Pelhřimov s 98 případy na sto tisíc obyvatel a přes 50 nemocných na sto tisíc obyvatel je ještě v osmi dalších okresech. Horší než v Praze je situace také na Hodonínsku s 79 pozitivními na sto tisíc obyvatel.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch připustil, že i v dalších regionech by se mohla opatření zpřísnit, pokud by na epidemiologickém semaforu spadly do vyšší kategorie, kde je zatím pouze Praha. „Situace se může třeba na Hodonínsku vyvinout nepříznivě. Zrovna tento region je na pomezí zelené a oranžové a počet případů je tam poměrně vysoký,“ uvedl Vojtěch.

Hygienici si pomohou, aby stíhali trasovat. Pravidla se ale možná změní

Rostoucí počet případů dávají hygienici do souvislosti s častějším a cílenějším testováním. Od úterý do čtvrtka se denní počet testů pohyboval kolem 11 tisíc, v pátek laboratoře zpracovaly více než 12 900 vzorků – bylo to dosavadní maximum, z něhož také vzešlo zdaleka nejvíce pozitivních výsledků zaznamenaných v Česku v průběhu pandemie. O víkendu se většinou testuje méně, v sobotu se počet testů snížil na zhruba sedm tisíc, což bylo více než o týden dříve, i když rozdíl nebyl tak vysoký jako v pracovní dny. Počet nedělních testů zveřejní ministerstvo zdravotnictví v podvečer.

Zejména pražští hygienici ale mají podle vedoucí stanice Zdeňky Jágrové potíže s množstvím kontaktů nakažených, které mají dohledávat a posílat na testy. Jágrová na konci minulého pracovního týdne připustila, že to její podřízení nestíhají. U necelé třetiny případů se nedaří dohledat původ nákazy. Ministr Vojtěch proto v pondělí dopoledne dohodl posílení pražské hygienické stanice – s trasováním jí budou pomáhat pracovníci hygien z jiných krajů.

Podle Vojtěcha mají šéfové jednotlivých krajských stanice „v případě volných kapacit vyčlenili pracovníky, kteří hygieně pomůžou s navoláváním kontaktů“. Jágrová očekává, že hygienici z jiných krajů by mohli těm pražským pomoci dohledat kontakty asi 30 nakažených denně. Sama očekává, že by mohli být k dispozici zejména hygienici ze stanic v Brně, Ostravě nebo Ústí nad Labem. Hygienické stanice by mělo také posílit 30 armádních mediků.

V budoucnu by se mohlo trasování také zjednodušit. Podle člena řídicího týmu chytré karantény Petra Šnajdárka by se hygienici neměli tolik zaměřovat na nesymptomatické případy. „Metodika se bude muset opravit – zda je opravdu nutné obvolávat všechny druhé, třetí nebo čtvrté kontakty,“ uvedl.

Přímé kontakty nakažených a lidí s jasnými příznaky jsou klíčové i podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Naopak lidé, kteří se potkali s nemocným, ale nemají příznaky, by nemuseli do karantény. „Měli by být poučeni, jak se chovat,“ řekla Rážová. Sama byla minulý týden pozitivně testována, do karantény poté musela řada lidí včetně ministra zdravotnictví, byť sami nejsou nemocní a byli negativně testováni.