Mladí lékaři mají potíže získat atestace. Ministerstvo slibuje změnu podmínek

Události: Potíže s atestacemi pro mladé lékaře (zdroj: ČT24)

Získat atestaci je pro mladé lékaře stále komplikované. Řadě nemocnic, ve kterých pracují a získávají zkušenosti, chybí potřebná akreditace. Ministerstvo zdravotnictví proto slibuje vyhlášku, která by měla podmínky pro zdravotnická zařízení zjednodušit.

Lékařka Gabriela Bogdańska se připravuje na získání atestace, která by jí umožnila věnovat se v ambulanci pacientům s nemocnými ledvinami. „Člověk nějakým způsobem chodil normálně do práce. Myslel si, že spěje k získání atestace a následně se po dvou letech dozví, že z toho prakticky nic nebude,“ popisuje svou situaci Bogdańska.

Menší nemocnici ve Středočeském kraji, kde pracuje, totiž chybí akreditace. Bogdańska by mohla požádat ministerstvo zdravotnictví o výjimku, výsledek je ale podle ní nejistý.

Podle ministerstva je v řadě případů problém právě na straně nemocnic. Nesplňují personální zajištění nebo technické vybavení. Podmínky chce proto upravit tak, aby na akreditaci dosáhlo více zařízení. „Na základě zkušenosti, kdy vnímáme, že řada nemocnic není schopna toto splnit, ale přitom jsou důležité ve vzdělávání lékařů, upravujeme vyhlášku,“ potvrdil ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Na komplikovaný a zdlouhavý proces udělování atestací si stěžují i samotné nemocnice. „Pro interní oddělení trvalo vyřízení (akreditace) rok a tři čtvrtě, což je strašně dlouhá a neúměrná doba,“ upozorňuje ředitel Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš. Vidí v tom i překážku, kvůli které se menším zařízením nedaří mladé lékaře přilákat. „Řada nemocnic prošla nějakou restrukturalizací, některá lůžková oddělení byla uzavřena, převedena do ambulantní péče a dneska jsou ta zařízení trestána, protože nemohou vzdělávat mladé lékaře,“ dodává Čarvaš.

Andrej Černý už procesem atestace úspěšně prošel. I na něj se ale obrací řada lékařů, kterým chybí uznání praxe. „Jsou to desítky lékařů, atestace se jim posouvají. Musí pracovat s někým, kdo nad nimi má stoprocentní dozor a kdo je s nimi v podstatě pořád,“ popisuje.

Podle předsedy spolku Mladí lékaři Martina Kočího mohou potíže s atestací řadu lékařů od pokračování v oboru odradit, někteří kvůli nim také zvažují odchod do zahraničí.