Po čtyřech měsících halí vývoj české vakcíny mlčení. Mám karanténu, vzkázala šéfka týmu

168 hodin: Vakcína Adámková (zdroj: ČT24)

Okolo tuzemského výzkumu s ambicí vyvinout vakcínu proti viru, který způsobuje nemoc covid-19, panují otazníky. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) zdůraznil, že jeho úřad na projekt nepřispěl ani korunou, a prohlásil, že nechce „nic uměle prodlužovat“. Vedoucí výzkumného týmu, kardioložka a poslankyně Věra Adámková (ANO) potom s odkazem na to, že je v karanténě, vůbec nechtěla o práci na vakcíně hovořit. Pro 168 hodin natáčely Jana Gerleová a Kristina Ciroková.

Na počátku května přišly špičky českého zdravotnictví s novinkou: i v České republice se bude vyvíjet vakcína proti covidu-19. Po necelých čtyřech měsících vývoj zřejmě pokračuje, ale téměř nikdo o něm nechce mluvit. Ze tří institucí přímo řízených ministerstvem zdravotnictví, které se na něm podílejí – jde o Státní zdravotní ústav, Ústav hematologie a krevní transfuze a Institut klinické a experimentální medicíny – pouze IKEM odpověděl na otázky ohledně vakcíny.

Uvedl, že začínají s testováním na zvířatech a že „během 14 dnů po aplikaci žádné ze zvířat neuhynulo“.

Vedoucí výzkumného týmu, kardioložka z IKEMu Věra Adámková (ANO), ale tolik sdílná nebyla. Telefonický rozhovor zcela odmítla s argumentem, že má nařízenou karanténu v souvislosti s výskytem covidu-19 ve sněmovně.

„Já mám pracovní karanténu, to znamená, že se nemůžu stýkat s lidmi mimo okruh vymezený hygienikem,“ prohlásila vedoucí výzkumného týmu a poslankyně.

Výzkum měl od počátku i kritiky. Ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer hovoří o politickém populismu, ředitel Parazitologického ústavu Akademie věd Julius Lukeš o zcela špatné cestě. Míní, že místo samostatného výzkumu měli čeští vědci, kteří se chtěli na vývoji vakcíny podílet, spolupracovat s některou jinou zemí, která již pokročila dále. „Toto odvrací pozornost, může to vázat celou řadu peněz a intelektuálních kapacit. Zastavil bych to,“ uvedl. 

Ministr zdravotnictví Vojtěch naznačil, že právě k tomu by nakonec mohlo dojít. Očekává, že po prázdninách dostane informace o průběhu výzkumu a nezastírá skepsi.

„Neříkám, že česká vakcína dojde do finální fáze. Mně se nechtělo dávat tomu ze začátku červenou. Nemohu souhlasit s tím, aby byly vynakládány extrémní prostředky, pokud to nebude smysluplné. Pokud se ukáže, že to tak není, tak nebudu nic uměle prodlužovat, jenom aby ten proces nějak pokračoval,“ řekl.

Mezi vakcínami ve vývoji, o kterých ví WHO, ta česká není

Kdyby český výzkum nevedl ke kýženému cíli, v globálním měřítku by to příliš nevadilo, protože se vyvíjí celá řada vakcín. Světová zdravotnická organizace eviduje 176 projektů, z nichž 33 je v klinické fázi. „Jsou velmi blízko tomu, že budou skutečně schválené pro klinické užití, takže už nevidím žádný smysl věnovat úsilí ani finanční prostředky vývoji české vakcíny,“ poznamenal virolog Daniel Růžek.

Ostatně mezi 143 vakcínami ve vývoji, o kterých WHO ví, ta česká není. „Ani se nedostala do bodu, kdy by se mělo hlásit na WHO, že se na ní pracuje,“ podotkl Lukeš.

Kritici českého výzkumu, kteří sepsali i otevřený dopis, s Věrou Adámkovou jednali, nakonec se do něj ale nezapojili, ačkoli šéfka výkumníků o té možnosti hovořila. „Vítám jakoukoliv pomoc, a jestliže signatáři již mají nějaké výsledky, není nic jednoduššího než se obrátit na ředitele tří přímo řízených organizací nebo na pana ministra,“ doporučila.

Podle Lukeše se ale možnost do výzkumu se zapojit neobjevila. „Nebyla nám dána šance, abychom přispěli, protože jsme nedostali žádné informace. Nevíme o vakcíně nic, takže nemůžeme pomoct. Ve vědě jsou informace alfa a omega, takže bez nich je to tam, kde jsme byli před mnoha měsíci,“ zdůraznil.

Kolik výzkum dosud stál, není jasné, všichni mlčí. Podle Vojtěcha ale jeho úřad nedal na vakcínu ani korunu. „Žádné peníze zatím ze strany ministerstva zdravotnictví nebyly investovány. Máme svobodu bádání, takže každý si může bádat, o čem chce,“ uzavřel.