Třináctiletá dívka odhalila na internetu sexuálního predátora

Události v regionech: Dívka odhalila sexuálního predátora (zdroj: ČT24)

Třináctiletá školačka z východních Čech přivedla policisty na stopu muže podezřelého ze závažných mravnostních deliktů. Dotyčný na sociální síti navázal kontakt s nejméně deseti dětmi s cílem je zneužít. Dívčino statečné chování ocenil hejtman i krajská policie, která už případ vyšetřila.

„Píšu si s docela hodně lidmi, ale jenom s lidmi, které fakt znám osobně, s cizími si moc nepíšu, protože vím, co se na internetu děje,“ popisuje své opatrné chování na internetu budoucí žákyně osmé třídy.

Dívku zaskočilo, když ji na sociální síti oslovil muž z jejího města a nabízel jí i setkání. „Měl na profilu napsané, že má rád hodně mladé holky, a měl tam divné fotky. Byl do půlky těla nahý a měl na sobě masku psa,“ vysvětluje, proč se rozhodla se svěřit své matce. „Cítila jsem se jako v ohrožení, prostě jsem měla strach,“ uvádí školačka.

Její matka se poté, co se jí dcera svěřila, obrátila na policii. Kriminalisté muže v podmínce s trestem za stejné delikty vystopovali hned druhý den. Jeho vyšetřování už skončilo a policisté podali návrh na obžalobu.

Poděkování od hejtmana

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán dívku pozval, aby ji pochválil za její postupování. Při setkání jí také poděkoval za její statečnost. Její jednání ocenila i krajská policie.

„Policie vítá, když se děti svěří dospělému či svým rodičům v případě, že se setkají s projevy, které by mohly nést znaky trestného činu,“ uvádí mluvčí královehradecké policie Magdaléna Vlčková. „Trestná činnost na internetu se obecně obtížně odhaluje. Proto je spolupráce s veřejností  neocenitelná.“

„Predátoři mají velké možnosti. Naivně tam děti vkládají fotky, své příběhy, příběhy rodin,“ varuje pak matka školačky. A dívka, která příští týden nastoupí do osmé třídy, před nimi chce být ostražitá i do budoucnosti.

„Až budu mít děti, dávala bych na ně taky velký pozor, protože z toho mám velké ponaučení,“ uzavírá.