Filip se nechce omlouvat exřediteli Národní galerie Fajtovi. Odvolal se

Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) se nechce omluvit bývalému řediteli Národní galerie Praha (NGP) Jiřímu Fajtovi. Podal proto odvolání ve sporu, který v červnu prohrál u Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten rozhodl tak, že se má Filip za své nepravdivé nařknutí Fajta z finančních machinací omluvit.

„Odvolání do rozsudku zdejšího soudu podal žalovaný JUDr. Vojtěch Filip,“ potvrdil ČT mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Radek Paclík. Text ve Filipově článku v Haló novinách, který politik umístil i na svůj facebookový profil, uvádí, že Fajt z pozice ředitele NGP uzavřel autorskou smlouvu sám se sebou a vyinkasoval za to více než milion korun.

„Píše se v něm také, že Fajt v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté závazky ve výši desítek milionů korun a že si v roce 2014 měl říci Komerční bance o příspěvek ke svému platu ve výši 1,3 milionu korun,“ uvedl dříve Fajtův advokát František Vyskočil.

Soud se postavil na stranu Fajta

Prvoinstanční soud letos na konci června rozhodl, že se Filip musí za své výroky omluvit. Podle Vyskočila šlo o nepravdivá tvrzení a Filipovi se nepodařilo své texty podložit důkazy. Vyskočil odmítl i to, že Fajt musí jako veřejná osoba odsudky strpět. „Je opakovaně judikované, že ani osoba veřejného zájmu nemusí trpět to, že o ní někdo lže,“ doplnil tehdy Vyskočil.

Fajta z čela NGP odvolal tehdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) loni na jaře. Svůj krok zdůvodnil údajnými hospodářskými pochybeními tehdejšího ředitele Národní galerie. Fajt obvinění opakovaně odmítal, postavily se za něj desítky ředitelů zahraničních muzeí a tisíce lidí v tuzemské petici.