Čeští vědci vylepšili solární panely. Jejich výroba by se mohla přesunout do Evropy

Události ČT: Čeští vědci vylepšili solární panely (zdroj: ČT24)

Výroba solárních panelů by se mohla vrátit z Číny do Evropy. Přispět by k tomu mohli i čeští vědci. Vyšší efektivita nového typu solárních článků je totiž výsledkem mezinárodního výzkumu, do kterého se významně zapojili experti z Fyzikálního ústavu Akademie věd. Jejich účinnost přiblížili dosud platnému světovému rekordu a zároveň zajistili, že jdou vyrábět sériově.

Instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v Česku v současnosti přesahuje dva tisíce megawattů. Energie, kterou loni vyrobily, stačila na pokrytí spotřeby domácností v Jihomoravském a Královéhradeckém kraji.

Nyní však na první pohled běžné fotovoltaické články vědci vylepšili. „Standardní typ má nahoře kontakty. Ty odrážejí sluneční záření a tím pádem ho ve článku nemůžeme využít. Náš nový typ nahoře žádné kontakty nemá, takže všechno sluneční záření, které dopadá na článek, je využitelné,“ vysvětlil rozdíl Martin Ledinský z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

Z toho důvodu má článek vyšší účinnost, oproti těm běžným umí vyrobit skoro o čtvrtinu víc energie.

Vylepšené články by mohly zvýšit podíl energie, která se v Česku fotovoltaikou vyrobí. Teď jsou to tři procenta, podle vědců by to mohlo být i víc než třikrát tolik. A jejich výroba by se mohla přesunout z Číny do Evropy. „Doufáme, že se fotovoltaika zase vrátí do Evropy a že se tady bude zase vyrábět,“ dodal Martin Ledinský.

Efektivnější a konkurenceschopnější výrobě těchto panelů v Evropě by mohla pomoci další inovace od českých vědců, kterou je rychlejší metoda kontroly zadního kontaktu. Díky ní hodiny zkrátili na sekundy.

„Smysl té kontroly je, aby se poznaly vadné články v co nejrychlejším čase, ideálně třeba už v průběhu výroby,“ vysvětlil Roman Dvořák z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

O inovovanou kontrolu už projevila zájem švýcarská firma, která se na výzkumu podílela. V praxi by se vylepšené fotovoltaické články měly objevit za dva roky.