GRAFIKA: Mykologové varují před záměnou jedovatých hub za jedlé. Které se pletou nejčastěji?

Lékaři Toxikologického informačního střediska (TIS) letos řešili už několik případů otrav houbami. Často dochází k tomu, že si lidé spletou jedlou houbu s jedovatou. Houbaři by si podle odborníků měli dávat pozor zejména na muchomůrku tygrovanou, žampion zápašný či na vláknice.

Muchomůrka tygrovaná bývá často zaměňovaná za jedlou růžovku (muchomůrku růžovou) neboli masáka. Podle lékařky TIS Hany Farné nastává otrava po půl hodině až dvou hodinách nevolností. Zvracení se dostaví však jen výjimečně.

Otravu doprovází například slinění, slzení, zúžení zornic, koliky. Pak rychle nastoupí opačné příznaky, jako rozšíření zornic, bušení srdce, zčervenání kůže, dezorientovanost, až halucinace, střídání euforie a deprese, výjimečně křeče a kóma.

Několik lidí se letos otrávilo také pečárkou zápašnou (žampionem zápašným), která je podobná jedlým žampionům.  

UDÁLOSTI: Nejméně šesti lidem otráveným houbami pomáhali v posledních dnech záchranáři (zdroj: ČT24)

Čirůvku i strmělku vždy zpracovat

Kvůli obavám z otravy houbami volaly letos na TIS desítky lidí. Často lidé na linku volají i po snězení jedlých hub zasyrova. Třeba čirůvka nebo strmělka musejí projít důkladnou tepelnou úpravou, jinak mohou vyvolat nevolnost, zvracení a bolesti břicha.

Jedlou špičku na trávníku jde pak zaměnit za nejedlý kropenatec, který může vyvolat halucinace podobně jako lysohlávka. 

Pozor by si letos měli lidé podle Petra Součka z České mykologické společnosti také dát zejména na záměnu jedovaté vláknice začervenalé s jedlou čirůvkou májovkou.

  • Volejte na linku Toxikologického informačního centra: 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02
  • Připravte si přesné informace o otravě
  • Uveďte celé jméno, rodné číslo a zdravotní pojišťovnu