Mým úkolem je, aby kultura přežila, řekl Zaorálek. Po vládě chce více peněz

Události, komentáře: Dopady koronaviru na kulturu (zdroj: ČT24)

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) pocítil pandemii na vlastní kůži, prošel si karanténou a povinnými testy na koronavirus. Ty vyšly negativní, a tak mohl ve studiu v pořadu Události, komentáře osobně s opozičními poslanci debatovat o politických krocích k tomu, aby ekonomické škody v české kultuře byly co nejmenší.

Pokud by přišla druhá vlna koronaviru, tak to pro velkou část kultury, která přesunula mnoho aktivit na podzim, bude smrtící, domnívá se Martin Jiránek (Piráti) ze sněmovního podvýboru pro cestovní ruch. Doufá, že resort kultury má připraven strategický plán, aby nenastal takový chaos jako v březnu.

Z Jiránkova pohledu je základem pracovat na aktivizaci poptávky. „Musím trochu zkritizovat pana ministra i paní ministryni (Kláru) Dostálovou, kteří dle mě měli lépe přistupovat k tomu, co jim ekonomové a lidé z NERVu doporučovali, že by měli dělat v rámci podpory. Tedy vytvořit systém voucherů na dovolenou, že by stát přispěl půlkou. Tím by se celá ekonomika mohla nastartovat. Místo toho vláda přichází s dotačním projektem, který bude na lůžka, což bude jen dotace pro hotely. Díky podpoře poptávky by se peníze do rozpočtu velmi rychle vrátily,“ předvídal.

O programu COVID ubytování kabinet ještě nejednal. Podle resortního návrhu by provozovatelé ubytovacích zařízení mohli dostat za 72 dní, kdy museli mít kvůli vládnímu opatření proti koronaviru zavřeno, státní dotaci za každý pokoj a den podle kategorie 100 až 400 korun.

Zaorálek se proti kritice opozičního poslance hájil tím, že zpropagovali návštěvnost hradů a zámků. „Mně osobně připadá jako úspěch, který je nesamozřejmý, že se v Česku mohou pořádat akce do tisíce lidí. V Německu (kancléřka) Angela Merkelová řekla, že se žádné takovéto akce až do konce roku konat nemohou. Nám to zatím vychází, u nás se konat mohou. V Česku je to trochu experiment, který nám prozatím vychází, ta čísla jsou nízká, přitom je možné dělat hudební či společenské akce. To je pro hudebníky, pro divadelníky hrozně moc. Snad to toto léto bude vypadat, že se aspoň něco děje,“ doplnil.

Dle Zaorálka bude tento pro všechny nelehký režim trvat do konce roku, je třeba v něm však vydržet a maximálně fungovat.

„Jestli děláme maximum, se mě zeptejte za půl roku. Pro mě je úkol, aby přežila celá ta kulturní infrastruktura. Jsem rád, že jsem peníze dostal. Pro regiony jsme vymysleli fond. Teď začnu jednat s paní (Alenou) Schillerovou, aby podobný fond vznikl i na další rok. Přál bych si, aby mi vláda šla vstříc,“ řekl.

Peníze pro komerční sféru

Jakub Janda (ODS) ze sněmovního podvýboru pro cestovní ruch vypíchnul, že co se týče kultury, tak náhrady mohou zatím čerpat jen ti, kteří jsou přihlášeni v programu pro podporu orchestrů a profesionálních divadel. Zajímá ho, jak budou čerpat třeba soukromá divadla.

Zaorálek odvětil, že mají společně s ministerstvem průmyslu schválen záměr na podporu i komerčních subjektů. Nebyly na to však zatím peníze „Tak se to musí do vlády po definitivním schválení rozpočtu a podpisu vrátit znovu. A my usiluje o miliardu. Ta by se týkala zřejmě toho, co myslí pan poslanec, tam by šlo právě i o privátní festivaly, divadla, o privátní hudební kluby a podobně,“ nastínil šéf resortu s tím, že by jim tak chtěl proplatit alespoň část zmařených nákladů.

Janda upozornil, že zatím bylo zrušeno na 112 festivalů, mezi něž patří třeba Colours of Ostrava. „Tito lidé nemohou čerpat žádné náhrady. Mohou čerpat z programu Antivirus, a mohou čerpat do 80 procent na plat stálých zaměstnanců. Jestli dojde na rozvolňování, tak dnes je už na tyto věci pozdě, protože všechno bylo zrušeno. Připravit festival trvá nejméně rok,“ shrnul.