Ministerstvo snížilo věkovou hranici pro bezplatné vyšetření tlustého střeva. Změna má motivovat lidi k prevenci

Události: Ministerstvo snížilo věkovou hranici pro vyšetření tlustého střeva zdarma (zdroj: ČT24)

Vyšetření tlustého střeva zdarma už od padesáti. Ministerstvo zdravotnictví snížilo věkový limit o pět let, aby přivedlo na preventivní prohlídky více lidí. Rakovinu tlustého střeva lékaři ročně odhalí u sedmi a půl tisíce pacientů. Zákeřná je nemoc hlavně proto, že v počátečních stádiích nemocní nepociťují žádné potíže.

Prostřednictvím dopisů zvou pojišťovny ročně na preventivní screening milion lidí. Vyšetření podstoupí asi jen 15 procent z nich.

„Je to způsobeno tou diagnostickou metodou. Přeci jenom mamografie je neinvazivní jednoduchá metoda, kdežto kolonoskopie je složitější metoda,“ vysvětlil Miroslav Zavoral, přednosta Interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a ředitel Ústřední vojenské nemocnice.

Motivovat lidi k prevenci má nyní nově snížení věkové hranice, odkdy už nemusí za vyšetření tlustého střeva platit. Právě kolem padesátého roku se navíc začínají nejčastěji u pacientů objevovat takzvané přednádorové změny.

„Je velmi důležité, aby lidé využili tuto možnost, protože je možné kolonoskopií zachytit nádor ve velmi počáteční fázi,“ konstatoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Když při kolonoskopii zachytíme ještě benigní, tedy nezhoubný nádor, tak ho hned odstraníme. A tím zabráníme vzniku rakoviny,“ doplnil ředitel Zavoral.

Právě kvůli včasnému odhalení nádoru navrhují lékaři, aby se po vzoru západních zemí věková hranice vyšetření ještě o něco snížila.